Jahni László receptje
2018. április 17.- 1,2 l tej
- 2 db tojássárgája
- 4,8 dl tejszín
- 12 dkg csokoládé (70%-os)
- 2 dkg szemes kávé
- 4 dkg cukor
- 2 dkg liszt
- 2 dkg mandulaliszt
- 4 dkg vaj
- 4 dkg porcukor
- 4 dl eszpresszó kávé
- 4 dkg mascarpone
- 0,4 lap zselatin
- 1,2 dl hosszú kávé
- 4 dkg mogyorókrém
- 0,8 dl sűrített tej
- 0,8 dl kókusztej
A RÉTEGEK A POHÁRBAN ALULRÓL:
1. A csokoládét összeolvasztjuk a mogyorókrémmel, a sűrített tejjel, a kókusztejjel és egy pici tejszínnel. Ezt beletöltjük a pohárba. Ez az alap.
2. A lisztet és a mandulalisztet ugyanannyi mennyiségű porcukorral és vajjal összemorzsoljuk, hűtőben pihentetjük, és nagy lukú reszelőn lereszeljük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Két részre osztjuk, az egyik fele lesz a második réteg a pohárban.
3. A hosszú kávét pici cukorral ízesítjük, és melegen beleolvasztjuk a hideg vízben áztatott zselatinlapot. Konyhai pipettából, vagy e célra megfelelő adagolóból hideg szőlőmagolajba csepegtetjük. Fél órát legalább hűtőben pihentetjük, ezután leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk. Ez adja a harmadik réteget.
4. A mascarponét a tejszínnel, kevés cukorral hidegen habbá verjük. Negyedik rétegként beletesszük a pohárba.
5. Az eszpresszókávét 1/3-ra redukáljuk forralással, pici cukorral. Hidegen a mascarponehab tetejére teszünk belőle ötödik rétegként.
6. A maradék mandulalisztes morzsa a hatodik réteg.
7. A meleg tejszínbe kávészemeket áztatunk, és kb. 60 °C-on tartjuk egy órát. Leszűrjük, és hidegen habszifonba töltjük. Ez lesz a hetedik réteg a pohárban.
tej , mascarpone , tojás , tejszín , csokoládé , szemes kávé , liszt , mandulaliszt , porcukor , vaj , eszpresszó kávé , zselatin , hosszú kávé , mogyorókrém , sűrített tej , kókusztej