Receptek

Sült csokoládétarte karamellizált banánnal

Nábelek Zsófia receptje

2021. november 7.

Tészta
Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 125 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 g só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája a sütéshez

Karamellizált banán
Hozzávalók:

  • 4 db érett banán
  • 1/4 db vaníliarúd
  • 80 g cukor
  • 2 cl rum
  • kevés fahéj

Süthető ganache
Hozzávalók:

  • 300 g étcsokoládé (55-60%-os)
  • 350 g tejszín
  • 3 db tojás
  • 80 g puha vaj
  • 2 g só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Tészta elkészítése:
A lisztet a sóval és a vajjal „nedves homok” állagúra keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd gyorsan egynemű tésztát gyúrunk belőle, vigyázva, hogy ne olvadjon meg benne a vaj.

Lefóliázva 2 órán át hűtőben pihentetjük.


Kinyújtjuk, és egyenletesen egy 24 cm-es piteformába nyomkodjuk.

A tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben elősütjük: a felszínére és az oldalára két réteg alufóliát nyomunk úgy, hogy felvegye a pite formáját,


majd kb. 6-700 g kristálycukrot töltünk bele, ez lesz a nehezék. Süssük 25 percig, majd óvatosan emeljük ki a fóliával együtt a forró cukrot, tegyük egy hőálló tálba – később bármilyen süteményhez felhasználható. Kenjük meg az elősütött tészta felszínét és az oldalát tojássárgájával, majd tegyük vissza a sütőbe 2 percre. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, ilyenkor fóliával lefedve tartsuk hűtőben felhasználásig.

Karamellizált banán elkészítése:
A banánokat felkarikázzuk. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és héját is – utóbbit a főzés végén vegyük ki belőle. Forgassuk át alaposan, majd adjuk hozzá a banánt. Ekkor kissé összeugrik a karamell, de néhány perc kevergetés után a banán összeesik, a karamell feloldódik. Öntsük hozzá a rumot, hintsük meg kevés fahéjjal, majd simítsuk az egészet az elősütött tésztára.

Tegyük 180 °C-os sütőbe 10 percre, közben készítsük el a csokoládéganache- t.


Süthető ganache elkészítése:
A tejszínt a sóval együtt felforraljuk. Levesszük a tűzről, a csokoládéra öntjük, hagyjuk állni egy percet. Habverővel vagy botmixerrel simára keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, végül a vajat is. Simítsuk a banánrétegre és süssük tovább a pitét 15 percig, amíg a ganache remegős marad. A pitét hagyjuk a formában teljesen kihűlni, csak ezután vegyük ki belőle.

Szeletelés után hintsük meg vékonyan kakaóporral.


MI A GANACHE?
Alapvetően tejszín és csokoládé emulziója, amelynek több fajtája és felhasználási módja van (máz, chantilly, töltelék, bevonat). Minél több benne a csokoládé, annál szilárdabb lesz. Itt most közlünk egy süthető változatot, amelyet tojással és vajjal dúsítottunk.

liszt , vaj , porcukor , tojás , banán , vaníliarúd , rum , fahéj , étcsokoládé , tejszín