Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. augusztus 27.- 50 dkg tarkabab, előző éjjel beáztatva
- 1 db kisebb (vagy 1/2 db nagyobb) füstölt csülök
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 1 tk pirospaprika
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 cs kapor
- 2 fej saláta, felcsíkozva
- 3-4 ek fehérborecet
A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk. Másnap először csak a füstölt csülköt kezdjük el főzni: nagy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd hozzáadunk egy egész hagymát (nem kell hámozni), 2 gerezd fokhagymát és egy babérlevelet.
Ezzel addig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul, kb. még további egy órát.
A tejfölt csomómentesre keverjük a pirospaprikával, hozzámerünk a forró léből, majd visszaöntjük és elkeverjük. A keményítőt egy kis edénykében csomómentesre keverjük néhány kanál vízzel, ezzel sűrítjük be a levest.
A csülök csontjáról lefejtjük a húst, kisebb darabokra vágjuk. A salátaleveleket felcsíkozzuk, és a forró levesbe dobjuk, ahol azonnal összeesik. Végül ecettel ízesítjük.
tarkabab , füstölt csülök , hagyma , fokhagyma , babérlevél , pirospaprika , tejföl , keményítő , kapor , saláta , fehérborecet