Receptek

Lampredotto zöldmártással

Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd receptje

2021. január 8.
  • 1 kg oltógyomor
  • 4 db császárzsemle

FŐZŐLÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db szárzeller
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 db paradicsom
  • só, szemes bors, babérlevél

ZÖLDMÁRTÁS (SALSA VERDE)
HOZZÁVALÓK:

  • 2 csokor petrezselyem
  • 100 ml olívaolaj
  • 1 szelet kenyérbél
  • 1 db kemény tojás
  • 2 db szardellafilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek kapribogyó
  • 200 ml tej
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A Dudás fiúk Olaszországban egyes vágóhidakon olyan húsrészeket láttak, amit máshol még soha. Akkor fedezték fel a lampredottót, ami tulajdonképpen firenzei specialitás, a pacal rokona. A marha összetett gyomrának utolsó, negyedik részéből készül („abomasum”), vagyis az oltóból, amit máshol kidobnak vagy jó esetben állateledelnek dolgoznak fel.


A feldarabolt zöldségeket sós vízbe tesszük a borssal és a babérlevéllel. Ebben főzzük lassú tűzön puhára az oltógyomrot.

ZÖLDMÁRTÁS (SALSA VERDE) ELKÉSZÍTÉSE:

Összeturmixoljuk a tejbe áztatott és kinyomkodott szardellát, a fokhagymát, a tejbe áztatott, kinyomkodott kenyérbelet, a főtt tojást. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és kapribogyót, majd hozzákeverjük az ecetet és az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk.

TÁLALÁS:

A puhára főtt lampredottót csíkra vágjuk, kettévágott házi zsemlébe helyezzük. Rákanalazunk kanálnyi zöldmártást, friss borsot darálunk rá. Aki a csípőset kedveli, csípős olajjal ízesítheti, amit olívaolajba áztatott szárított chiliből készítünk.


császárzsemle , vöröshagyma , szárzeller , petrezselyemgyökér , oltógyomor , paradicsom , babérlevél , fokhagyma , szardellafilé , kapribogyó , tej , fehérborecet , kenyérbél , olívaolaj , tojás , petrezselyem