A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Bobájka

Varjú Viktor receptje

2019. december 13.
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2-3 dl tej
  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj

  • liszt a deszka beszórásához
  • zsír a tepsi kikenéséhez
  • 5 dkg vaj a tetejére
  • darált mák vagy dió, esetleg túró
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az élesztőt egy kevés cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. Ha megkelt, a liszttel, a vajjal, a maradék cukorral, csipetnyi sóval meg annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ezután belisztezett deszkára borítjuk, lisztes kézzel egy-egy darabot kicsípünk belőle, és kisujjnyi vastag rudacskává sodorjuk. Mindegyiket másfél centis darabokra vágjuk, kizsírozott tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal megsütjük.

A pirosra sült bobájkákat egy tálba halmozzuk, meleg vízzel nyakon öntjük, és amikor jól megduzzadtak, a felesleges vizet leöntjük róluk. Végül olvasztott vajjal meglocsoljuk, és mákkal, dióval vagy túróval megszórva kínáljuk. Muzsaly környékén a tésztarudakat egyben sütik meg, és csak utána tördelik össze.


élesztő , cukor , , liszt , tej , vaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra