Nábelek Zsófia receptje
2021. október 21.- 340 g finomliszt
- 40 g egész mák
- 1 ek sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 kk só
- 150 g kristálycukor
- 50 g barna cukor
- 150 g puha vaj, plusz egy kevés a sütéshez
- 2 db nagy tojás
- 2 db citrom leve és héja
- 180 g kefir vagy író
- 70 g porcukor átszitálva
A lisztet, a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót alaposan összekeverjük. A puha vajat és a cukrokat fehéredésig habosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citromhéjat és a citromlé felét.
Spatulával lazán hozzáforgatjuk a szárazanyagok felét, majd az írót (vagy kefirt) végül a maradék szárazanyagokat.
Szedjünk evő- vagy fagyiskanállal, esetleg nyomjunk habzsákból kb. 3 cm átmérőjű halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 5 centi távolságra egymástól.
15-20 perc alatt süssük világosra, késsel vagy hurkapálcával ellenőrizzük:
Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy kisebb tálban keverjük csomómentesre a maradék citromlevet és az átszitált porcukrot, ezzel a mázzal vonjuk be a kisült kekszeket.
Pihentessük fél órát, majd tálaljuk.
Citrom helyett használhatunk lime-ot, narancsot, ha pedig igazán különlegeset szeretnénk, egy-két csepp yuzu vagy bergamottlével is kiegészíthetjük.
liszt , mák , tojás , sütőpor , szódabikarbóna , vaj , citrom , kefír