Tivadar György receptje
2020. december 7.- 50 dkg hízott kacsamáj
- 1 kg kacsazsír
- 1 l tej
- 10 dkg fokhagyma
- 10 dkg hagyma
- 1 tk egész bors
- 3 szál kakukkfű
GESZTENYÉS MOGYORÓKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 3 dl tej
- 3 dl tejszín
- 15 dkg gesztenye
- 10 dkg pörkölt mogyoró
MOGYORÓS MORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg mogyoró
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
BRIÓS
HOZZÁVALÓK:
- 2 dl tej
- 25 dkg liszt
- 1 dkg só
- 8 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 3 db tojás
- 10 dkg vaj
Felhasználás előtt szárazra töröljük, sózzuk, és 80 °C-os kacsazsírban a hagymával, fokhagymával, borssal, kakukkfűvel
GESZTENYÉS MOGYORÓKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tisztított gesztenyét a tej és tejszín keverékében puhára főzzük, majd pörkölt mogyoró hozzáadásával egyneműre turmixoljuk.
MOGYORÓS MORZSA ELKÉSZÍTÉSE:
A mogyorót finomra törjük. Az összes szárazanyagot egy tálba rakjuk, és a szobahőmérsékletű vajjal egybegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük 30 percig. Sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük a tésztát, majd 170 °C-on 12 percig sütjük.
BRIÓS ELKÉSZÍTÉSE:
Az átszitált lisztet egy tálba rakjuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe beletesszük a sót, három darab tojást, olvasztott vajat, cukrozott tejet és a tejben felfuttatott élesztőt.
Begyúrjuk a tésztát: sűrű, folyós állagú masszát kapunk. Ezután egy tálba rakjuk, és 30 percig kelesztjük. Kipapírozott tepsibe öntjük a tésztát, és 15 percig kelesztjük.170 °C-on 15 perc alatt készre sütjük.
kacsamáj , kacsazsír , fokhagyma , hagyma , kakukkfű , tejszín , tej , gesztenye , mogyoró , vaj , liszt , élesztő , tojás