Saly Noémi receptje
2020. július 17.- 2 kg eper
- 2 db citrom húsa és a lereszelt héja
- 2 db narancs
- 2 db narancs leve
- 1 kg cukor
- 2 ek pektines befőzőcukor
- 1 csapott kk frissen őrölt fekete bors
ESZKÖZÖK:
Nagylábos, kisebb tálak, éles kiskés, reszelő, citromnyomó, borsőrlő, kicsi üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret megmosom, jól lecsöpögtetem, lecsumázom, szükség esetén kisebb darabokra vágom. A citromokat forró vízben nagyon alaposan, kefével lesikálom, megszikkasztom, a héját lereszelem, majd gondosan lepucolom a fehér bundát, és a gyümölcsöt fél gerezdekre aprítom.
A két narancsot is megtisztítom, a gerezdeket két-három darabba vágom, majd az összes gyümölcsöt, a másik két narancs levét meg a borsot jól átkeverem a sima cukorral. Egy éjszakára kiteszem a spájzba, másnap reggel főzöm.
Türelmesen kell kevergetni, kis lángon, másfél óra hosszat is, mire besűrűsödik. Akkor jöhet a befőzőcukor, rottyan egyet azzal is. Apró üvegekbe adagolom, fejre állítom, öt perc múlva mehet a dunsztba, kész. Legalább egy-két hét pihenés kell neki, de próbálom megállni, hogy az első hóig ne bontsam föl…
CIFRÁZZAM?
Az epernek kiváló cimborája az ananász is: a piacon olykor meg lehet csípni elfogadható áron egy-két kicsit túlérett „határesetet”. Ne féljünk tőle, nagy késsel fölkarikázva könnyű megpucolni. A kemény közepét ki kell vágni (el lehet rágcsálni), a gyümölcshúst pedig az eperhez adni. Citrom abba a változatba is kell. És ha végül véletlenül belecsurran egy deci fehér rum vagy egy kis konyak…
FELHASZNÁLÁSA:
Télen királyi reggeli: az a kis bors úgy átmelegíti az embert, hogy csuda. Ha nem bírjuk ki addig, akkor csordítsunk egy kanállal a csokifagyira, persze lengjen az ormán egy friss mentalevél is. Egészen más irány: jó érett camembert vagy brie, sőt rokfort mellé, egy szelet pirított kaláccsal, és kivételesen valami üde, zamatos fehérborral.
eper , citrom , narancs , cukor , befőzőcukor , feketebors