Litauszki Zsolt is nagy rajongója a galamboknak, így megkértük, hogy ossza meg velünk az egyik kedvenc receptjét. Nagypapájának mindig voltak galambjai, amikor pedig az unoka beteg lett, akkor „Zsoltikának” már hozták is a galambfiókát az udvar közepén álló galamb dúcból, abból kapott gyógylevest. Emellett otthon készítették a tarhonyás változatot is, amelynek alapján a Gundel séfje egy kifinomult verziót alkotott.
Tőle tudtuk meg, hogy ennél az alapanyagnál nagyon kell figyelni arra, nehogy túl sokáig készítsük a galambmellet, még sous vide eljárással sem, mert akkor olyan lesz az íze, mint a májnak.
A tarhonyát frissen és nagyban érdemes elkészíteni, ebből tehetünk el későbbre is. Ehhez egy kilogramm durumlisztet összegyúrunk egy egész tojással, 15 tojássárgájával, 5 cl olajjal és 5 cl vízzel. Csomagoljuk be frissen tartó fóliába, és másnap reszeljük le nagy lyukú reszelőn. 160 °C-os sütőben pirítsuk zsemleszínűre.
A galambról levágjuk a mellfilét és a combokat. A többiből paprikást főzünk. Egy fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát megpárolunk két evőkanál kacsazsíron, hozzáadjuk az apróra vágott tv paprikát és egy meghámozott paradicsomot, amit ugyancsak apró kockákra vágunk. Ezen pirítjuk meg ezután a galamb aprólékot.
Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadunk egy evőkanál fűszerpaprikát és 6 deciliter vizet. Sózzuk, borsozzuk és köménnyel fűszerezzük, ízlés szerint. Nagyjából 30 perc alatt készre főzzük a paprikás levet. Átszűrjük, kicsit kinyomkodjuk. Az egészet kettéosztjuk. Az egyik felét tejföllel összeturmixoljuk és szifonba töltjük.
A pirított tarhonyára forrón ráöntjük a másik adag paprikás levet és úgy főzzük. Amikor már majdnem kész, az apróra vágott burgonyát is hozzákeverjük, fedőt teszünk rá, és a lezárt tűznél hagyjuk készre puhulni.
A galambcombokat sózzuk, borsozzuk, az alsó csontot kivesszük belőle, és így panírozzuk be, majd olajban pár perc alatt kisütjük. A mellfiléket két evőkanál vajban megsütjük bőrén, miközben locsolgatjuk. Vigyázzunk, nehogy túlkészüljön, mert akkor májíze lesz. Mélytányérba gyűrűvel kitálaljuk a tarhonyát, és körbefújjuk a szifonból a tejfölös szósszal. A tetejére tesszük a combokat és a mellet.