A sűrűje 2. című könyvből Borbás Marcsi receptje
2020. december 2.- 1 db 2-3 kilós csuka
- 15 dkg haltej
- 15 dkg ikra
- annyi vékonyra szeletelt húsos szalonna, amennyi elegendő a csuka külsejére
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kis csokor kakukkfű
- 4-5 zsályalevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db császárzsemle
- 2 db tojás
- 1 nagy csokor petrezselyem
A csukát megtisztítjuk, besózzuk. A megpucolt halat becsomagoljuk a húsos szalonnacsíkokba.
A császárzsemlét kockára vágjuk, majd sütőben megpirítjuk. Közben a belsőségeket kb. negyedóra
alatt sós, babérleveles vízben megfőzzük. A hagymát kockára vágjuk, ledinszteljük és megszórjuk az apróra vágott kakukkfűvel és zsályával.
A megabált belsőségeket leszűrjük, majd rátesszük a dinsztelt, zöld fűszeres hagymára, összenyomkodjuk, és kicsit összesütjük vele.
Ha langyosra hűlt, egy tálba helyezzük, összekeverjük a pirított zsemlekockákkal, beleszórjuk a friss, aprított petrezselymet, beleütünk két tojást, és jól összedolgozzuk. Kicsit pihentetjük, hogy a zsemle beszívja a szaftokat.
A megtöltött csukát a talpára állítjuk, a tepsire helyezzük, és 180 °C-on kb. másfél órán át sütjük.
Fotók: Krisztics Barbara
csuka , haltej , ikra , szalonna , vöröshagyma , fokhagyma , zsályalevél , kakukkfű , tojás , petrezselyem , császárzsemle