Receptek

Gemenci töltött csuka

A sűrűje 2. című könyvből Borbás Marcsi receptje

2020. december 2.
  • 1 db 2-3 kilós csuka
  • 15 dkg haltej
  • 15 dkg ikra
  • annyi vékonyra szeletelt húsos szalonna, amennyi elegendő a csuka külsejére
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 4-5 zsályalevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db császárzsemle
  • 2 db tojás
  • 1 nagy csokor petrezselyem
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A csukát megtisztítjuk, besózzuk. A megpucolt halat becsomagoljuk a húsos szalonnacsíkokba.


A császárzsemlét kockára vágjuk, majd sütőben megpirítjuk. Közben a belsőségeket kb. negyedóra
alatt sós, babérleveles vízben megfőzzük. A hagymát kockára vágjuk, ledinszteljük és megszórjuk az apróra vágott kakukkfűvel és zsályával.



A megabált belsőségeket leszűrjük, majd rátesszük a dinsztelt, zöld fűszeres hagymára, összenyomkodjuk, és kicsit összesütjük vele.
Ha langyosra hűlt, egy tálba helyezzük, összekeverjük a pirított zsemlekockákkal, beleszórjuk a friss, aprított petrezselymet, beleütünk két tojást, és jól összedolgozzuk. Kicsit pihentetjük, hogy a zsemle beszívja a szaftokat.

A megtöltött csukát a talpára állítjuk, a tepsire helyezzük, és 180 °C-on kb. másfél órán át sütjük.


Fotók: Krisztics Barbara

csuka , haltej , ikra , szalonna , vöröshagyma , fokhagyma , zsályalevél , kakukkfű , tojás , petrezselyem , császárzsemle