Nábelek Zsófia receptje
2020. április 28.- 430 g liszt
- 7 g porélesztő
- 1 kk cukor
- 1 ek só
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk sópehely
A porélesztőt feloldjuk 120 g langyos vízben, hozzáadjuk a cukrot és 5-10 percig állni hagyjuk, amíg a teteje habos lesz, az élesztőgombák beindulnak. Eközben a lisztet 300 g langyos vízzel egy tálba mérjük, dagasztókarral ruganyos tésztát keverünk belőle. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt – lassan keverjük, hogy az alaptészta felvegye a folyadékot. Hozzáadjuk a sót, és öt percig dagasztjuk, amíg ragacsos, de egynemű, hólyagos tésztát kapunk. Két evőkanálnyi olívaolajat teszünk egy tálba, belefordítjuk a tésztát, és lefedve hagyjuk a duplájára kelni – ez akár két óra is lehet. Ezután a tésztát a maradék olajjal kikent edénybe fordítjuk, az ujjainkkal megnyomkodjuk, megszórjuk a sópehellyel és 220 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Tipp!
Ha ráérünk, hagyjuk egy éjszakát kelni a tésztát, óvatosan hajtsuk át a kiolajozott edénybe, pihentessük még egy órát, és csak ezután nyomkodjuk meg az ujjunkkal és süssük 220 °C-on. Levegős, lyukacsos kenyeret kapunk.