Nábelek Zsófia receptje
2018. november 25.Almás tekercs
Hozzávalók a tésztához
● 250 g tej
● 350 g liszt
● 12 g élesztő
● 3 ek cukor
● 1 tojás
● 5 g só
● 35 g olvasztott vaj
● 1 citrom héja (opcionális)
Hozzávalók a töltelékhez
● 50 g olvasztott vaj
● 50 g kristálycukor vagy barnacukor
● 1,5 tk fahéj
● 1 alma
Alapnak a foszlós fonott kalács receptjét választottam, mert ez egy könnyen kezelhető, jó ízű tészta, ami sokáig puha marad, de akár Jahni László fahéjas karimangó receptjét is lehet variálni különböző gyümölcsökkel, töltelékekkel.
Az egész körülbelül fél óra aktív munkát igényel, úgyhogy
Ha nincs kéznél alma, használhatunk birsalmát, körtét, szilvát, rumba (vagy másba) áztatott aszalt gyümölcsöket, kandírozott gyümölcsöket. A szilvához jól illik a koriander, a körtéhez a reszelt narancshéj, de nem nyúlhatunk félre, ha néhány csipet őrölt szegfűszeget vagy szegfűborsot használunk.
Almás tekercs elkészítése:
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral. A lisztet, a sót, a cukrot, a citromhéjat, a vajat és a maradék tejet összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet. A tésztát teljesen simára dagasztjuk, amíg leválik az edény faláról. Lisztes tálban letakarva 1 órát kelesztjük.
Ezután a tésztát lisztezett felületen finoman kinyújtjuk téglalap alakúra és körülbelül 1-1,5 centi vastagra. Megkenjük az olvasztott vajjal és
Az almát meghámozzuk, kivájjuk a magházát és felszeleteljük. Az almaszeleteket szétterítjük a tésztán, majd feltekerjük. Éles késsel 5 centis szeletekre vágjuk.
Kivajazott edénybe tesszük a szeleteket nem túl szorosan és fél órát hagyjuk újra kelni. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan, jéghideg tejjel legjobb uzsonnára.
édesség , almás tekercs , alma , tej , liszt , élesztő , tojás , vaj , citrom héja , fahéj