Receptek

Hólabda

Kocsis Regina receptje

2020. szeptember 21.

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 db tojás
  • 250 g cukor
  • 1 kk só
  • 10 ek forró víz
  • 250 g liszt
  • 30 g kakaópor
  • 2 tk sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

  • 4 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 200 g puha vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek rum

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 100 g kókuszreszelék
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
MÁS NÉVEN kozák sapka, süveg vagy kucsma, ami különleges, hengeres alakjáról és szőrmés-bolyhos külsejéről ismert. A hólabda nemcsak a karácsonyi időszak nagy kedvence, hanem a lakodalmaké is, a süteményes cipősdobozok egyik elmaradhatatlan kelléke. Elkészítése nem bonyolult, inkább egy kicsit időigényes a piskótakészítéssel, krémfőzéssel, ragasztgatással és kenegetéssel, mégis megéri a ráfordított időt: a puha, könnyű kakaós piskótát kívül-belül krém borítja, amit illatos kókuszreszelékbe forgatunk. Igazi ünnepi édesség. Az alábbi receptből 25-30 darab hólabda jön ki.


ELKÉSZÍTÉSE:
1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk
a forró vizet, elkeverjük, majd óvatosan beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport. A tojásfehérjét a sóval kemény, de nem töredező habbá verjük, és a kakaós masszához forgatjuk. Ezt az adagot két, sütőpapírral bélelt tepsiben szétosztjuk, és simára kenjük. 180 °C-on kb. 15 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

2. A krémhez a tejet a liszttel simára keverjük, és alacsony lángon folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A krém felületére fóliát simítunk és hagyjuk kihűlni, így nem bőrösödik be. A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a rumot. A kihűlt főzött krémhez keverjük a habos vajat.

3. A kiszúrt piskóták felét kenjük meg a krémmel (maradjon belőle a burkolásra is), ragasszuk össze a másik felével, és fél órára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen, így szebben lehet majd körbekenni. Ezután burkoljuk be a süteményeket a maradék krémmel, hempergessük meg a kókuszreszelékben, és tálalásig tegyük hűtőbe.


tojás , liszt , kakaópor , sütőpor , tej , vaj , porcukor , rum , kókuszreszelék , vaníliás cukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra