Receptek

Jó tanácsok

receptje

2020. március 23.

A sikeres főzés kulcseleme a konyhai előkészítés (mise en place), és ez különösen igaz a sütésre. Sokan emiatt tartanak a sütéstől: túl macerásnak tűnik, amihez pontosnak kell lenni és méricskélni kell – és nem fogunk hazudni, ez így van. Tartani viszont nem kell tőle, mert a receptek olyanok, mint a zenészek kottái – megfelelő technológiával és a lépések, arányok követésével sikerülni fog a legbonyolultabb sütemény is.

Sütés előtt ezek a legfontosabb lépések:

1. Evidensnek tűnhet, de sütés előtt olvassuk végig a receptet. Ha valamit egy napig kell pihentetni, vagy időigényes munkafolyamatból áll, érdemes erre előre felkészülni. Így fogjuk tudni előkészíteni az alapanyagokat és az eszközöket is a sütéshez.2. Minden szükséges eszközt készítsünk elő: keverőtál, habverő, spatula, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott-lisztezett forma, kimért alapanyagok. Olyan érzékeny sütemények, mint a piskóták, nem viselik jól, ha sokat kell állniuk, rengeteg hibalehetőséget kerülhetünk el a felkészüléssel.3. Ha nem muszáj, ne mérjük össze közvetlenül az alapanyagokat egyszerre. Ha egy recept azt írja, mérjük ki a szárazanyagokat egy tálba, lehetőség szerint külön-külön tegyük meg – bármikor megborulhat a lisztes- vagy sütőporos zacskó, megszaladhat a tej, vagy lehet romlott a tojás. A másik ok, hogy a digitális mérlegek hajlamosak mérés közben kikapcsolni, ha túl sokáig szöszölünk – amikor kimérünk valamit, mindig nézzünk rá, hol tartunk!4. A cukrászat kényes műfaj, tartsuk be az előírt hőfokokat és mennyiségeket, nem véletlenül írják a recepteket úgy, ahogy.5. Ha egy recepten variálni szeretnénk (cukrot mézre, lisztet gluténmentes lisztre vagy maglisztekre, sütőport szódabikarbónára cserélni), akkor azt ne az első alkalommal tegyük. Érdemes kipróbálni az eredeti recepteket – ha az működik, lehet változtatni, de egyszerre csak egy dolgot, és így sem garantált, hogy sikerülni fog. A gluténmentes lisztek, maglisztek, édesítők másképp viselkednek, ezt a műfajt is tanulni kell.6. A sütőport és a szódabikarbónát nem szerencsés felcserélni. A szódabikarbóna savas közegben aktiválódik (pár csepp citromlé, ecet), a sütőpor pedig nátrium-karbonát alapú, de tartalmaz keményítőt, difoszfátokkal stabilizálják, emulgeálják, és nedves, meleg közegben kezd el működni. Sütőpor helyett lehet szódabikarbónát használni, de adjunk hozzá valamilyen savas anyagot és csökkentsük a mennyiséget kb. ⅓ részre.

7. Ha mindennel előkészültünk, az összes alapanyag és eszköz kéznél van, akkor már csak egy dolog van hátra: olvassuk el még egyszer a receptet!

Tipp!
Készítsünk házi vaníliás cukrot: egy kikapart vaníliarudat tegyünk fél kg cukorhoz egy befőttesüvegbe, így érleljük  néhány hétig.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra