A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Karácsonyi fatörzs

Auguszt Olga receptje

2015. december 3.

CSOKOLÁDÉKRÉM MÁSKÉPPEN

  • 15 dkg barna nádcukor
  • 5 dkg folyékony tejszín
  • 10 dkg tojássárgája (5 tojás)
  • 50 dkg jó minőségű csokoládé (60-70%-os)
  • 60 dkg tejszínhab

CSOKOLÁDÉS PISKÓTAMASSZA

  • 9 dkg tojásfehérje (3 tojás)
  • 4 dkg cukor
  • 6 dkg tojássárgája (3 tojás)
  • 2 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott csokoládé
  • 4 dkg liszt
  • 1 csipet sütőpor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

CSOKOLÁDÉKRÉM MÁSKÉPPEN
ELKÉSZÍTÉSE:

A cukrot kis vízzel habzásig forraljuk. A folyékony tejszínt felmelegítjük, hozzáöntjük a cukorsziruphoz és belekeverjük a tojássárgáját.



A három anyagot 80 ˚C fokig melegítjük, majd az olvasztott csokoládéhoz keverjük. Úgynevezett ganázst kapunk. (Ganache: csokoládéból és tejszínből készült krém. Édesapám még párizsi krémnek hívta.) Lazítjuk tetszés szerint tejszínhabbal.




CSOKOLÁDÉS PISKÓTAMASSZA
ELKÉSZÍTÉSE:

A tojásfehérjét felverjük a 4 dkg cukorral, a tojássárgáját a 2 dkg cukorral. A felvert sárgájába beleöntjük az olvasztott csokoládét, majd a felvert fehérjét a csokoládés sárgájához keverjük. Lehet habverővel, de fakanállal kíméletesebb. A felverés során belejutott levegőbuborékokat ne keverjük ki belőle, mert akkor lapos és lángosszerű lesz a piskóta.

Tehát: kevés lassú, széles mozdulattal forgatjuk össze a két anyagot. Ezután beleszórjuk a lisztet a csipet sütőporral. A végén belecsurgathatunk egy kis olívaolajat, akkor rugalmasabb lesz, nem törik a piskóta a tekerésnél. Sütőpapírra kenjük kb. 1 cm vastagságban. Előmelegített sütőben, 160 °C-on, 20-25 percig sütjük.

A kihűlt piskótát megfordítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt. A fényesebb felét lefelé fordítva (belocsolhatjuk egy kis rummal vagy konyakkal) megkenjük a párizsi krémmel. Lehet beletenni rumos mazsolát, konyakban eltett meggyet vagy cukrozott narancshéjat.



Összetekerjük, és a sütőpapírral szorosan becsomagoljuk. Másnap a maradék párizsi krémet felmelegítjük, kihabosítjuk és beborítjuk vele a tekercset. A kés lapjával megcsapdossuk, ettől rusztikus lesz a felülete. Díszíthetjük marcipánnal vagy porcukorral, hogy havas legyen.




karácsony , babapiskóta , liszt , tojás , tejszín , csokoládé , sütőpor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra