Fotó: Sziszik Daniel - Horváth Judit receptje
2018. március 28.Faragható piskóta torta
Hozzávalók:
- 110 g vaj
- 110 g kristálycukor
- 2 tk méz
- 2 tojás
- 175 g liszt
- 10 g sütőpor
- 1 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók:
- 190 g mandula
- 240 g porcukor
- 4 ek víz
- 90 g méz
- 1 rúd vanília
Annak ellenére, hogy nagy és látványos, nem is nehéz elkészíteni - csak kevés türelem és némi kézügyesség kell hozzá, hogy ilyen torta kerüljön az ünnepi asztalra.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/01/Husveti-tojas_11-770x_.jpg?token=d751fb8aa13f78de7e9cba89dfd784a9)
Faragható piskóta torta elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sütőporral. Egy másik tálban a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a vajat, majd belekeverjük a lisztes keveréket.
– ezt követően vajazott-lisztezett formába öntjük, majd előmelegített sütőben, 175°C-on 20 perc alatt megsütjük.
A tortát különböző ízesítésűvé tehetjük pár hozzávalóval:
Citrus torta: reszelt citrom és narancshéj, ez esetben a mézet helyettesítsük narancslekvárral
Mézeskalácstorta:1 tk fahéj és 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
Répatorta: 2 ek reszelt sárgarépa, 2 ek mazsola, 100 g apróra vágott dió, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
Házi marcipán elkészítése:
A hozzávalókat alaposan keverjük össze, amíg homogén masszát kapunk. Formáljuk tömbbé, csomagoljuk fóliába és legalább egy napig hagyjuk állni, mielőtt használjuk.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/01/Husveti-tojas_10-770x_.jpg?token=3613e9ee8fe300e5f57796985dc80638)
A díszítés előtt minden eszközt készítsünk elő.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/01/Husveti-tojas_9-770x_.jpg?token=8c6581743452a9de1d20e4298f432cc6)
Ha már sütőformaként is tojás alakú edényeket használunk, könnyebb lesz a tortát a kívánt formájúra faragni.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/01/Husveti-tojas_8-770x_.jpg?token=88cf9eaa76fb9d8342457bd6bc4c3c9c)
A vajkrém készítéséhez
és akkor sima, könnyen kenhető, selymes alapanyagot kapunk.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/01/Husveti-tojas_7-770x_.jpg?token=0b4009aefabd392e4a8897db90dae85e)
A formákat díszítés előtt tervezzük meg a már kisütött torta méretéhez.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/01/Husveti-tojas_6-770x_.jpg?token=4a2fc42ea41dc6973d42d9624f7c40bc)
A díszítőelemeket
a marcipán bevonatra.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/01/Husveti-tojas_5-770x_.jpg?token=e877ac8d8e939c9d14c866dd90952df9)
A kivágásnál ne körkörös, hanem
így érhetjük el a kovácsoltvas hatású végeredményt.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/01/Husveti-tojas_2-770x_.jpg?token=07747f2b26473f45892fadd979c3b30a)