A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kolozsvári káposzta Segal Viktor módra

Segal Viktor receptje

2019. október 27.
  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 10 dkg cukor
  • 1 mk őrölt római kömény
  • 1 kisebb fej savanyú káposzta
  • 7,5 dl húsalaplé
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg árpagyöngy
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg sertéshájháló
  • 20 dkg szeletelt bacon szalonna
  • 50 dkg zsírszalonna
  • 2 dl sertészsír
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Kolozsvári szalonnával hájhártyába göngyölt sertéshúsgombóc gerslivel, savanyúkáposzta-krémmel.

A cukrot óvatosan felolvasztjuk, rátesszük a káposzta felét, majd 2,5 dl húsalaplével folyamatos kevergetés közben puhára pároljuk. A káposzta másik felét 5 dl alaplével megfőzzük. Még melegen szétturmixoljuk. A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az árpagyöngyöt, sóval, borssal ízesítjük, és a maradék húsalaplével kb. 20 perc alatt készre főzzük.

A darált húst összekeverjük az elkészített árpagyönggyel, és a kiterített sertéshálóra helyezzük. Óvatosan feltekerjük, majd kívülről a szeletelt szalonnába tekerjük. Meleg serpenyőben minden oldalát körbesütjük, majd 160 °C-os sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

A négy legszebb káposztalevelet forró serpenyőben megpirítjuk. A zsírszalonnából töpörtyűt készítünk. Tálaláskor a sült káposztalevélre helyezzük a megpárolt káposztát, és mellétesszük a háromba vágott sertéshúst. Evőkanállal megformázzuk a savanyúkáposzta-krémet, melyre frissen készített töpörtyűt szórunk.




káposzta , töltött káposzta , kolzsvári káposzta , savanyú káposzta , darált sertéshús , római kömény , árpagyöngy , vöröshagyma , bacon szalonna , zsírszalonna