Horváth Gábor receptje
2021. február 23.Krémes spenót
Hozzávalók:
- 40 dkg spenótlevél
- 2 db újhagyma karikákra vágva
- kevés vaj a pároláshoz
- só, bors
- fehérbor ízlés szerint
- kevés tejszín
- 1 ek apróra vágott bazsalikomlevél
Rántott tojás
Hozzávalók:
- 4 db XL méretű tojás
- rizsliszt
- felvert tojás
- magokkal dúsított pankómorzsa a panírozásához
- olaj a sütéshez
Köret
Hozzávalók:
- 1 db fiatal cukkini
- 12 vékony szalagra vágva
- 1 db hónapos retek
- citrusos dresszing az ízesítéséhez
- egy marék bébispenótlevél
- 3 szál petrezselyemzöld
- 4 db bazsalikomlevél átvágva
- kevés olívaolaj
A tojásokat 10-15 percre meleg vízbe tesszük, majd forrás-közeli vízben öt percig főzzük, jeges vízben kihűtjük, meghámozzuk, majd letakarva a hűtőben tartjuk.
A spenótkrémhez a vajon megpároljuk az újhagymát, majd rátesszük a tisztított spenótleveleket. Sóval, borssal és kevés fehérborral ízesítjük. Két-három percig főzzük, bazsalikommal fűszerezzük, és ízlés szerint tejszínt adunk hozzá, majd turmixoljuk.
A cukkiniből vágott szalagokat és a felszeletelt hónapos retket a citrusos dresszinggel ízesítjük. A tojásokat óvatosan bepanírozzuk (hiszen belül a sárgája még folyékony), majd közép-meleg olajban készre sütjük.
Tálaláskor a megmelegített spenótkrémre tesszük a megsütött tojásokat, amelyeknek levágtuk a tetejét. Körberakjuk a cukkiniszalaggal, megszórjuk a bébispenót, a petrezselyemzöld, a bazsalikomlevél és az olívaolaj keverékével, és retekszeletekkel díszítjük.
spenót , újhagyma , fehérbor , tejszín , bazsalikomlevél , tojás , rizsliszt , pankómorzsa , olaj , cukkini , retek , petrezselyemzöld