A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Langyos tejberizs eperlevessel, bazsalikomolajjal

Széll Tamás receptje

2016. augusztus 10.

Tejberizs
Hozzávalók:

  • 8 dkg arborio (vagy más rizottórizs)
  • 1/2 rúd vanília
  • 7 dl víz-tej keverék fele-fele arányban
  • 5 dl zsíros tej
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg barna cukor
  • 6 db tojássárgája
  • 2 csipet só

Bazsalikomolaj
Hozzávalók:

  • 1 rész friss bazsalikom
  • 2 rész szőlőmagolaj

Eperleves
Hozzávalók:

  • 70 dkg friss, érett eper
  • 4-5 db mentalevél
  • 1 rúd fahéj
  • 2 dl száraz pezsgő
  • 2 dl édes tokaji szamorodni
  • 12 dkg cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Tejberizs elkészítése:
A tojássárgáját 5 dkg cukorral habosra verjük, közben a zsíros tejet felforraljuk. A tejet kicsit hűlni hagyjuk, és amikor kb. 80 °C-os, 1-2 decit beleöntünk a tojássárgájába, és homogénre keverjük. Ezt a krémet – szintén folyamatos keverés mellett – visszaöntjük a tejbe. Vízfürdő felett 82 °C-ig hevítjük, állandóan keverve. Ekkor habszifonba töltjük, 2 patront nyomunk bele, jeges vízben azonnal lehűtjük. Az így készült „madártejhabot” tálalásig félretesszük. A tej-víz keveréket felforraljuk, beleadjuk a kikapart vaníliarudat és a -velőt, a barna cukrot, a sót. Hozzáadjuk a rizst, és gyöngyöző forrással, folyamatos keverés mellett elkészítjük – az állaga végül legyen rizottószerű (a rizsszem közepének még legyen egy kis harapása, de a külseje ne legyen mállós), ez kb. 14-16 percet vesz igénybe.

Fontos az időzítés: tálalás előtt 10 perccel készüljön el a rizs. A tálalás pillanatában a rizst kevés, szifonból kinyomott habbal lazítjuk.

Bazsalikomolaj elkészítése:
A bazsalikomot forrázzuk, jeges vízben lehűtjük, ruhába tekerve alaposan kinyomkodjuk. Ezután összeturmixoljuk a szőlőmagolajjal, majd befőttesüvegben 6-8 órán át állni hagyjuk, közben néha megrázzuk. Ezután hagyjuk kávéfilteren vagy három réteg gézen keresztül lecsöpögni.

Eperleves elkészítése:
A menta és az eper kivételével mindent összeöntünk, és a felére redukáljuk. Amikor a redukció 60 °C-ra hűlt, leszűrjük. Hozzáadjuk az epret és a mentát. Összeturmixoljuk, leszűrjük, tálaláskor hozzáadott pezsgővel frissítjük. A levest hűvösen, a habbal lazított rizzsel tálaljuk. Néhány csepp bazsalikomolajat, kevés eperkockát és bazsalikomlevelet is tehetünk rá.


tej , rizs , eper , rizottórizs , vanília , tojás , bazsalikom , szőlőmagolaj , mentalevél , édes tokaji szamorodni , fahéj , száraz pezsgő

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra