A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Leves sült újburgonyából, beregi csirkemáj, sóskás juhtúró

Csécsei László és Orcsik Edit receptje

2019. május 10.
  • 20 dkg újburgonya
  • 1 l szárnyasalaplé
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg sonkahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kapormag
  • 4 ek tejföl
  • 12 db nagyobb zsenge sóskalevél
  • 10 dkg juhtúró
  • 5 dkg tehéntúró
  • 1 ek apróra vágott sós citrom
  • 20 dkg beregi csirkemáj
  • kakukkfű
  • só, fekete bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Az újburgonyát megmossuk, leszárítjuk, enyhén sózzuk és sütőben, 200 °C-on, 25 perc alatt megsütjük. Egy fazékban a vaj és olívaolaj keverékén elkezdjük lassan megpirítani a felkarikázott sonkahagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk az egész kapormagot és a sült burgonyát. Körülbelül 15 percig lassan pirítjuk, kevergetjük, hogy minél több pirult íz kerüljön a levesünkbe. Felöntjük az alaplével, sózzuk, összefőzzük, tejföllel turmixoljuk. A csirkemájat letisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfüvet tépkedünk rá, és kevés kacsazsírral bevákuumozzuk, majd 58 °C-os vízfürdőbe tesszük 15 percre.

Tálalás előtt kibontjuk, leszárítjuk, forró serpenyőben körbepirítjuk, majd sózzuk. A juhtúrót kevés tejföllel és tehéntúróval kikeverjük, hogy lágyabb ízt kapjunk, és betekerjük a megmosott sóskalevelekbe. Vastagabb karikákat vágunk belőle, majd a sós citrommal és a májjal együtt tálaljuk.


csirkemáj , kakukkfű , tehéntúró , juhtúró , sóska , kapormag , újburgonya , sonkahagyma