Receptek

Linzer

Nábelek Zsófia receptje

2020. március 22.
  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • sárgabaracklekvár
  • porcukor

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A VIRÁG ALAKÚ linzerkarika az egyik legnagyobb klasszikus. Egyszerű édesség: két omlós (vagyis linzer) tésztát lekvárral összeragasztunk, és megszórjuk porcukorral. A linzer vagy linzi karika (ahogyan a linzertorta is) osztrák eredetű, gyakran dióval, mandulával, citromhéjjal ízesítik, készülhet sokféle formában, tetszőleges lekvárral. A kész süteményt érdemes néhány napot pihentetni, hogy a tésztája igazán puha legyen.

ELKÉSZÍTÉSE: A lisztet, a porcukrot és a sót keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze, dolgozzuk simára kézzel vagy robotgéppel. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl sokáig, különben a vaj megpuhul, amitől a tészta nyújtáskor repedezni fog, sütés után pedig széteshet. Formázzunk belőle gombócot, és fóliába csomagolva tegyük fél órára hűtőbe.

Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra, majd szaggassuk ki linzerkiszúróval – a felét lyukassal, a másik felét telivel a klasszikus linzerformához.

180 °C-on 8-10 percig süssük, hagyjuk teljesen kihűlni a tepsin, majd a linzertetőket szórjuk meg porcukorral. A teli darabokat kenjük meg baracklekvárral, és tegyünk rá egy-egy lyukas tetőt. Pihentetés után megpuhul, lezárt dobozban tároljuk.

Az omlós tészta technológiáját elolvashatják itt.



sárgabaracklekvár , , porcukor , vaj , liszt , linzer

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra