Nábelek Zsófia receptje
2017. április 20.CUKRÁSZKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 185 g tej
- 50 g Koronás Porcukor
- 1 rúd vanília
- 2 db tojássárgája
- 16 g keményítő
CLAFOUTIS
HOZZÁVALÓK:
- 180 g cukrászkrém
- 200 g puha vaj
- 200 g mák
- 100 g Koronás Porcukor
- 10 g keményítő
- 5 g só
- 2 db tojás
PASSIÓCOULIS (sűrű gyümölcsszósz)
HOZZÁVALÓK:
- 150 g passiópüré
- 1 mk agar-agar
- 30 g só
VÖRÖSÁFONYA-RAGU
HOZZÁVALÓK:
- 200 g vörös áfonya
- 1 rúd vanília
- 75 g Koronás Cukor
- 100 g víz
MÁKMORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 75 g Koronás Cukor
- 90 g mák
- 75 g hideg vaj
- 70 g liszt
A clafoutis (klafuti) klasszikus francia édesség. Könnyű, sodó jellegű tésztából és magozatlan fekete cseresznyéből készítik: a cseresznye magja ízt ad, és sütés közben megakadályozza, hogy a gyümölcs levet engedjen. A clafoutis a széleken ropogós, belül lágy, krémes állagú, amit sokféleképpen lehet variálni.
CUKRÁSZKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tojássárgáját, a porcukrot és a keményítőt habverővel csomómentesre keverjük. A tejet felforrósítjuk a kikapart vanília belsejével és egy csipet sóval. Fokozatosan, folyamatos keverés közben a tej negyedét hozzáöntjük a tojássárgájához (hőkiegyenlítés), majd habverővel kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni.
CLAFOUTIS ELKÉSZÍTÉSE:
A puha vajat és a langyos cukrászkrémet kihabosítjuk. A darált mákot, porcukrot, keményítőt és sót elkeverjük, majd a vajas alaphoz adjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és még egy percig keverjük. Papírral bélelt formába simítjuk,
és 175 °C-ra előmelegített sütőben 18 perc alatt enyhén remegősre sütjük. Kihűlés után formára szúrjuk vagy szeleteljük.
PASSIÓCOULIS ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat lábasba tesszük, majd folyamatos keverés mellett főzzük. Egy percig forraljuk, majd teljesen kihűtjük. Botmixerrel vagy turmixgépben simára turmixoljuk, ha szükséges, átpasszírozzuk.
VÖRÖSÁFONYA-RAGU ELKÉSZÍTÉSE:
Az átválogatott áfonyát egy forralóba tesszük a kikapart vaníliarúd belsejével és héjával, a cukorral és a vízzel. Összekeverjük, majd közepes hőfokon, fedő alatt 67 percig forraljuk. Átkeverjük, kivesszük a vaníliarudat, és hagyjuk kihűlni.
MÁKMORZSA ELKÉSZÍTÉSE:
Minden alapanyagot egy tálba mérünk, majd kézzel gyors, csipkedő mozdulatokkal morzsa (nedves homok) állagúra keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire vagy lemezre szórjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 11 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, ezután finomra törjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A formára szúrt clafoutisból hármat a tányérra teszünk. Közé kanalazzuk az áfonyaragut, a passiócoulist, a mákmorzsát,
végül vaníliafagylalttal tálaljuk.
Bölcsésznek indult, de hivatásnak a cukrászatot választotta. A gasztronómiai boomnak köszönhetően azonban hozzáértő gasztroújságírókra is szükség volt, ezért a sütés mellett visszatért az újságíráshoz. Azóta is lavírozik a két szakma között.
mák , tej , vanília , tojás , keményítő , cukrászkrém , vaj , passiópüré , agar-agar , liszt , vörös áfonya