Receptek

Mákvirág

Auguszt-Arató Flóra receptje

2020. július 30.

PISKÓTA
HOZZÁVALÓK

  • 23 dkg tojásfehérje (5,5 db)
  • 17 dkg tojássárgája (8,5 db)
  • 20 dkg Koronás Kristálycukor
  • 17 dkg liszt
  • 17 dkg mák
  • fahéj, reszelt citromhéj
  • vaníliás cukor
  • 3 dkg olívaolaj vagy vaj

SÁRGAKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 1 l tej
  • 15 dkg tojássárgája (7,5 db)
  • 25 dkg Koronás Kristálycukor
  • 8 dkg liszt

ÖSSZEÁLLÍTÁSA
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg sárgakrém
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg Koronás Porcukor
  • friss idénygyümölcs
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
PISKÓTA ELKÉSZÍTÉSE:
A sárgáját a cukor egyharmadával kikeverjük, a maradék cukrot a fehérjével habbá verjük. A lisztet a darált mákkal összekeverjük, beletesszük a fahéjat és a citromhéjat.



A sárgáját hozzáadjuk a fehérjéhez,



majd a lisztes mákot is belekeverjük.



A végén hozzáadjuk az olvasztott vajat vagy olajat. 1-1,5 cm vastagon kikenjük egy sütőpapírra.



Előmelegített 150 °C-os sütőben 10 percig sütjük.

SÁRGAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet felforraljuk egy vaníliarúddal, ráöntjük a cukorral és liszttel elkevert sárgájára, visszatéve a lángra addig főzzük állandó keverés mellett, amíg be nem sűrűsödik.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

A sárgakrémhez hozzáadjuk a vajat,



a cukrot, és habosra keverjük.



Ezzel megkenjük a piskótát,



majd megszórjuk gyümölccsel.



A sütőpapír segítségével óvatosan feltekerjük.



Hűtőbe tesszük, hidegen könnyebben szeletelhető.



AUGUSZT-ARATÓ FLÓRA
A három Auguszt lány már kisgyerekként a cukrászdában segített, kamaszként fagylaltot mértek. Flóra a főiskola elvégzése után tanulta ki a cukrászmesterséget, gyakorlatra Franciaországba is eljutott.

Tíz éve volt egy kiugrási kísérlete, elment egy multinacionális céghez, de a sütemények illata, na meg a család visszahúzta. Az új lendülettel új lehetőséget is kapott, férjével átvették a Belvárosi Auguszt irányítását.

„Nagyapámtól azt tanultuk, hogy a lényeg a sütemény íze. Ne a csomagoláson, az üzlet kinézetén legyen a hangsúly, hanem a jó minőségen.

Ezt ma is vallom, soha nem felejtem a gyerekkori ízeket, nagyapám kelkáposzta-főzelékét, sült csirkéjét, az indiánert vagy az ő találmányát, a meggyes-mákos pitét.”

Szerencséje van, mert férje, Norbert otthagyta szakmáját és együtt viszik a Kossuth Lajos utcai üzletet, ahol már nemcsak klasszikus Auguszt torták kaphatók, hanem készülnek saját kreációk is, mint a hét alapanyagból álló Feb 7 torta, a libamájmousse-torta vagy a fagylalttal töltött macaron.

mák , tojás , liszt , citromhéj , olívaolaj , vaníliás cukor , tej , vaj , idénygyümölcs

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra