Receptek

Marhahúsleves maceszgombóccal

Rosenstein Tibor receptje

2020. szeptember 3.

Leves
Hozzávalók:

  • 1 kg marhafartő
  • 2 db velős csont
  • 25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 dkg sampinyongomba
  • 1 db zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 1 cikk kelkáposzta
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 db szemes bors
  • só, reszelt szerecsendió, gyömbér

Macesz
Hozzávalók:

  • 10 dkg maceszdara
  • 6 dkg libazsír
  • 2 db tojás
  • só, bors, reszelt gyömbér
  • kevés vágott petrezselyem

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Mossuk meg és vágjuk ketté a húst, majd egy nagyobb fazékban, 2 liter vízzel tegyük fel főni. Ha felforrt, óvatosan szedjük le a habját. Tegyünk bele sót, egész borsot, reszelt szerecsendiót, gyömbért, és nagyon lassan, kis lángon főzzük a húst félpuhára.

Adjuk hozzá a leveszöldséget és főzzük készre.


Míg fő a leves, készítsük el a macesz tésztáját. Ehhez keverjük habosra a felolvasztott zsírt a tojásokkal, adjuk hozzá a sót, a borsot, a vágott petrezselymet, majd két evőkanál vízzel és a maceszdarával együtt alaposan keverjük ki. Pihentessük legalább fél órát, majd vizes kézzel formáljunk belőle nagy diónyi gombócokat.

A gombócokat lassú tűzön főzzük külön fazékban, 20 percig, lefedve, sós vízben.


Szűrjük át a levest egy finom szűrőn, a főtt húst és a zöldséget tegyük külön tálba.

A gombócokat tálaljuk a forró levesben.

marhafartő , sárgarépa , velős csont , petrezselyemgyökér , sampinyongomba , zellergumó , kelkáposzta , zöldpaprika , paradicsom , vöröshagyma , petrezselyem , szemes bors , fokhagyma , szerecsendió , gyömbér , maceszdara , libazsír , tojás , karalábé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra