Rosenstein Tibor receptje
2020. szeptember 3.Leves
Hozzávalók:
- 1 kg marhafartő
- 2 db velős csont
- 25 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg sampinyongomba
- 1 db zellergumó
- 1 db karalábé
- 1 cikk kelkáposzta
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 db szemes bors
- só, reszelt szerecsendió, gyömbér
Macesz
Hozzávalók:
- 10 dkg maceszdara
- 6 dkg libazsír
- 2 db tojás
- só, bors, reszelt gyömbér
- kevés vágott petrezselyem
Mossuk meg és vágjuk ketté a húst, majd egy nagyobb fazékban, 2 liter vízzel tegyük fel főni. Ha felforrt, óvatosan szedjük le a habját. Tegyünk bele sót, egész borsot, reszelt szerecsendiót, gyömbért, és nagyon lassan, kis lángon főzzük a húst félpuhára.
Míg fő a leves, készítsük el a macesz tésztáját. Ehhez keverjük habosra a felolvasztott zsírt a tojásokkal, adjuk hozzá a sót, a borsot, a vágott petrezselymet, majd két evőkanál vízzel és a maceszdarával együtt alaposan keverjük ki. Pihentessük legalább fél órát, majd vizes kézzel formáljunk belőle nagy diónyi gombócokat.
Szűrjük át a levest egy finom szűrőn, a főtt húst és a zöldséget tegyük külön tálba.
A gombócokat tálaljuk a forró levesben.
marhafartő , sárgarépa , velős csont , petrezselyemgyökér , sampinyongomba , zellergumó , kelkáposzta , zöldpaprika , paradicsom , vöröshagyma , petrezselyem , szemes bors , fokhagyma , szerecsendió , gyömbér , maceszdara , libazsír , tojás , karalábé