Kerekes Sándor receptje
2020. június 11.Vadas
Hozzávalók:
- 4 db nyúlcomb
- 8 szál kakukkfű
- 20 dkg szeletelt bacon
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1/4 db zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 1 db citrom leve és héja
- 1 ek dijoni magos mustár
- 1 ek mustár
- tejföl a tálaláshoz
Szalvétás
Hozzávalók:
- 40 dkg héj nélküli fehér kenyér
- 1 fej hagyma
- 2 ek zsír
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db kápia paprika
- 2 db tojás
- 2-3 dl tej
- só, bors
Vadas elkészítése:
A combokat kicsontozzuk, sózzuk, borsozzuk, feltekerjük a kakukkfűvel, a baconnel körbecsavarjuk és hústűvel összetűzzük. Egy tepsibe rakjuk a csontokkal, a megtisztított, feldarabolt répákkal, a zellerrel, vöröshagymával, babérlevéllel és fokhagymával, valamint a félbevágott citrommal. Fóliával lefedve 120 °C-os sütőben 2 órán át sütjük. Ezután a nyúltekercseket kivesszük, a csontokat kidobjuk, a citrom levét kanállal kifacsarjuk, majd a zöldségeket egy edénybe tesszük. Kevés vízzel összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük. Botmixerrel simára turmixoljuk, átszűrjük, a körbepirított nyúlcombokkal és szalvétással (szalvétagombóccal) tálaljuk.
Szalvétás elkészítése:
A felkockázott kenyeret 180 °C-os sütőben 12-13 percig pirítjuk. A hagymát apróra vágva zsíron megpirítjuk, a zsiradékkal együtt a kenyérhez adjuk. Hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, a kockákra vágott kápia paprikát, a tojást, a tejet, és fűszerezzük. 15 percig állni hagyjuk. Két rudat formázunk a masszából, amit alufóliával körbetekerünk. 120 °C-os sütőben 40 percig sütjük, a fóliában hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük. Tálalás előtt a szeleteket forró serpenyőben megpirítjuk.
nyúlcomb , kakukkfű , szeletelt bacon , sárgarépa , fehérrépa , zellergumó , vöröshagyma , fokhagyma , babérlevél , citrom , dijoni mustár , tejföl , kenyér , kápia paprika , petrezselyem , tojás , tej