Receptek

Örmény húsos béles

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. április 1.
Töltelék
Hozzávalók:
(9 cm-es koronghoz)
  • 1 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 25 dkg darált bárány- vagy marhahús
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl tejföl
  • 1 mk szárított menta
  • 2 csomag vajas-leveles tészta
  • 1 db tojás

ADAG: 8 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A töltelékhez az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és lassan puhára pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a finomra aprított petrezselymet, és amikor kissé kihűlt, összekeverjük a tejföllel, végül hozzáadjuk a szárított mentát. Ha bárányhúst használunk, az elég zsíros lesz, de ha pl. marhahúst, akkor érdemes a töltelékhez még egy kis zsiradékot keverni.

A tölteléket készíthetjük maradék sültből is, amit ledarálunk. A leveles tésztából 9 cm átmérőjű korongokat szúrunk, minden második karika közepébe egy kis lyukat is (pl. tölcsér szárával). A korongokra 1-1 púpos evőkanálnyi tölteléket helyezünk.

A tojást felverjük, a korongok szélét megkenjük, majd ráhelyezzük a lyukas korongot is. A szélét villa segítségével szorosan összenyomkodjuk. A tetejét is megkenjük tojással. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, majd a pogácsákat 25 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.

Frissen, langyosan a legfinomabb.


mentavajas-leveles tészta , darált marhahús , tejföl , bors , , petrezselyem