Receptek

Paszternákkrémleves

Gyepes Gabojsza receptje

2020. március 18.
  • 50 dkg paszternák
  • 2 fej salotta
  • 50 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,2 liter hús- vagy zöldségalaplé
  • 2 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • fejenként 1 vékony szelet füstölt halfilé
  • csipetnyi paprikapehely
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A PASZTERNÁK vagy más néven pasztinák (régebben édesgyökér) a petrezselyemgyökérhez hasonló megjelenésű zöldség, de sok tekintetben különbözik tőle. Ma már kissé elfelejtett alapanyag, pedig korábban fontos zöldségünk volt. Természetesen már a rómaiak is ismerték és termesztették, de a kertekben való megjelenésének pontos körülményei ismeretlenek, mivel a fennmaradt leírások nem különböztetik meg az akkoriban már szintén kultivált sárgarépától.

A konyhán mi leginkább petrezselyemgyökeret helyettesítünk vele, de ahol jobban elterjedt, többféle módon is felhasználják. Az angolok kedvence a mashed parsnips, azaz a paszternákpüré, de magas keményítőtartalmát kihasználva még sört is főztek belőle. Levéből sűrű szirupot készítettek, amit kenyérre kenve fogyasztottak vagy édesítőszernek használtak.

Elkészítése: A paszternákot meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított salottát felaprítjuk, a vajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a paszternákot, és együtt, lassú tűzön, kevergetve pirítjuk, míg a paszternák cukortartalma karamellizálódik. Belereszeljük a fokhagymát, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, és krémesre turmixoljuk. Ízesítjük sóval, borssal és pár csepp citromlével. Füstölt halfilével és egy csipet paprikapehellyel megszórva tálaljuk.


leves , paszternák , zöldségleves

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra