Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2012. szeptember 7.- 8 db közepes méretű paradicsom
- 2 szelet fehér kenyér
- 1 db nagy csokor petrezselyemlevél
- 2-3 szál friss kakukkfűlevél
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olaj a sütéshez
- parmezán
- töltelékbe tehetünk pirított fenyőmagot, mazsolát, kuszkuszt vagy bulgurt, a húsevőknek darált bárányhúsos rizst
2 szelet fehér kenyérnek levágjuk a héját, és robotgépben durva morzsára őröljük. Hozzáadunk egy nagy csokor durvára vágott petrezselyemlevelet, esetleg némi friss kakukkfűlevelet (2-3 szál), és tovább mixeljük. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
A paradicsom elkészítése:
8 közepes méretű paradicsomot vízszintesen félbevágunk. Kimagozzuk, a belsejét leszűrjük, a magot kidobjuk, a levet megőrizzük. Széles serpenyőben középerős lángon 3-4 evőkanál olívaolajat hevítünk. A paradicsomot vágott felével lefelé tesszük a forró olajba. Addig pirítjuk, míg épp karamellizálódni nem kezd. Ekkor vágott felével felfelé fordítva tűzálló tálba tesszük, enyhén sózzuk-borsozzuk. A sütőolajon megforgatunk 4-5 gerezd vékony szeletre vágott fokhagymát, míg a szeletek táncolni nem kezdenek. Belekeverjük a petrezselymes morzsába, majd a tölteléket a fél paradicsomokba kanalazzuk. Ráöntünk keveset a sütőolajból és a félretett paradicsomléből is. Néhány percre 200 °C-os sütőbe tesszük.
VARIÁCIÓK:
Reszelhetünk rá parmezánt, készíthetjük a tölteléket pirított fenyőmaggal és mazsolával, morzsa helyett tehetünk bele kuszkuszt vagy bulgurt. Tölthetjük darált bárányhúsos rizzsel is.
paradicsom , petrezselyemlevél , kakukkfűlevél , fokhagyma , parmezán