Mogyorósi Gábor receptje
2020. július 28.GARNÉLAALAPLÉ
HOZZÁVALÓK:
- 12 db rákfej és -páncél
- 2 db salotta, finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 150 ml vermut
- 2 ek szőlőmagolaj
- 1,4 l víz
LEVES
HOZZÁVALÓK:
- 12 db garnéla tisztítva, kis kockára vágva
- 8-10 db kisméretű retek, vékony karikára vágva
- 1 db salotta, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletre vágva
- 1,2 l rákalaplé
- 1 kk ecet
- 1-2 csurranás tejszín
- 2 ek szőlőmagolaj
- só, bors, cukor
- petrezselyem, újhagyma ropogós zöldje finomra vágva
- friss zöld fűszerek (snidling, koriander, turbolya, petrezselyem vagy tárkony)
GARNÉLAALAPLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A rákpáncélt nem pirítjuk, mert így diszkrétebb lesz a rákalaplével készülő leves íze, jobban illik a zsenge retekhez. Kevés olajon feltesszük a salottát, idővel hozzáadjuk a fokhagymát.
LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Kis lábosban szőlőmagolajat hevítünk, hozzáadjuk a salottát, fokhagymát, rákot. Egyet kavarunk rajta, körülbelül 10 másodpercig tartjuk a tűzön.
salotta , rák , retek , vermut , fokhagyma , szőlőmagolaj , garnéla , ecet , petrezselyem , rákalaplé , tejszín , újhagyma , tárkony , snidling , koriander , turbolya