Receptek

Spenótfőzelék

Mogyorósi Gábor receptje

2020. április 2.

Spenóthab
Hozzávalók:

  • 50 dkg forrázott spenót
  • 1 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma csírátlanítva, vékonyan szeletelve
  • 5 cl olívaolaj
  • 3 szelet (hüvelykujjnyi) bagett enyhén megpirítva
  • 50 g vaj

  • fekete bors
  • barna cukor
  • 80 g bébispenót személyenként
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Olívaolajban megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Beledobjuk a pirított kenyérszeleteket, és lassú tűzön kb. másfél órát főzzük, közben ízesítjük, ezután 70 °C-ra hűtve a forrázott spenóttal és a vajjal alaposan leturmixoljuk, szűrjük.

Az Alabárdosban a spenótfőzelék ezután habszifonba kerül, majd a tálaláskor száraz serpenyőben lepirított bébispenótleveleket a hab közé nyomják. Almafával füstölt, „hamuban sült” burgonyával, sós pisztáciás, tökmagos spenótkrémmel, 64,4 °C-on készült, majd barna vajjal meglocsolt lágy tojással és malacbőrropogóssal tálalják.


bébispenót , bors , cukor ,