Zirig Árpád receptje
2019. október 27.2 liter vízre:
- 80 g só
- 2 gerezd fokhagyma, héjastul megzúzva
- 5-6 szem bors
- 20 dkg fehér kenyér
- 3-4 szál felmagzott szárított kapor
- 1/2 ek cukor, esetleg
- uborka (8-9 cm)
KOVÁSZOLÁS
HOZZÁVALÓK:
2 liter vízre: 80 g só, 2 gerezd fokhagyma, héjastul megzúzva, 5-6 szem bors, 20 dkg fehér kenyér, 3-4 szál felmagzott szárított kapor, 1/2 ek cukor (esetleg)
Az uborka legyen minél frissebb. Ideális mérete: 8-9 cm, nem baj, ha a vége kissé sárgás. 15 percre hideg vízbe tesszük, majd folyó víz alatt alaposan lekeféljük. Villával megszurkáljuk (vagy hosszában "felslicceljük" két irányból, de úgy, hogy a végét ne vágjuk át, vagyis az uborka egyben maradjon).
ELKÉSZÍTÉSE:
A befőttesüveget forró vízzel alaposan kimossuk, 90 °C-os sütőbe tesszük száradni. A száraz üvegbe ritka szövésű ruhába vagy tüllzacskóba csomagolt kenyeret helyezünk az uborka alá és a tetejére is.
A vizet a sóval, borssal, fokhagymával felforraljuk, hagyjuk testmelegre hűlni, így öntjük rá az uborkára. Lefedjük, de úgy, hogy levegőzhessen. Húzhatunk rá például nejlonharisnyát.3-4 napig meleg helyen érleljük, mikor megért, leszűrjük, hűtőszekrénybe tesszük.