Receptek

Ropogós farsangi császár lencsével

Vidra Péter (Rózsakert étterem, Esztergom) receptje

2021. február 3.

1 kg sertéscsászár
30 dkg vöröslencse
25 dkg beluga fekete lencse
20 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
Sárga-, fehérrépa, zellergumó
Friss gyömbér
Kurkuma
Babérlevél
Csillagánizs

Feketebors frissen őrölve
Olaj
Száraz fehérbor
Alaplé vagy megmaradt húsleves
Tejszín

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A formázott császárhús húsos részét sóval és borssal bőven bedörzsöljük. A bőrös felét beirdaljuk, és szintén bedörzsöljük sóval. Tepsiben vöröshagymára, fokhagyma gerezdekre, a gyökérzöldség darabokra és néhány csillagánizsra fektetjük bőrös oldalával felfelé, aláöntjük a bort és bő 3 órát sütjük 160 fokon.

Megszúrva ellenőrizzük puhaságát, elkészültségét. Száraz tepsire helyezzük, bőrös felét lekenjük olajjal, hogy ne tapadjon. Egy másikkal lepréseljük és hagyjuk kidermedni. A sütésre használt tepsit felöntjük az alaplével, a pörzseket feloldjuk, beforraljuk és szűrjük.

A kidermedt, préselt húst téglalapokra vágjuk és zsiradékban vagy forró sütőben aranybarnára pirítjuk.


A vöröslencse alá kevés olajon apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát és reszelt gyömbért megfuttatunk, hogy aromájukat kiengedjék, majd megszórjuk kurkumával, hogy az is az olajban tudjon oldódni. Hozzáadjuk a vöröslencsét és alaplé víz keverékével felöntjük. Teljesen puhára, szinte pépesre pároljuk, ahogy fogy a lé róla, folyamatosan pótoljuk.

Fotó: Boldog Ati


Mixerrel finomra pürésítjük, végül tejszínnel krémesítjük. Az ásziai ízeket kedvelők a tejszínt akár kókusztejjel is helyettesíthetik. A fekete lencsét bő, sótlan vízben puhára pároljuk, babérlevéllel és néhány darab zöldséggel. Leszűrés után sózzuk, néhány csepp balzsamecettel összeforgatjuk.

disznó , császár , lencse , beluga lencse , malac