A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Rozmaringos körte „rizottó”

Gyurik Gábor receptje

2019. október 27.
  • 60 dkg körte
  • 30 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 8 dl tej
  • 15 dkg rizottórizs
  • 1 db vaníliarúd
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 db piskótalap vagy 1 cs babapiskóta
  • 1 doboz vanília- vagy gyümölcsfagylalt
  • 1 ág rozmaring
  • 1/2 dl fehérbor

KÖRTEFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg körte
  • 10 dkg marcipán
  • 40 dkg glükóz
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek repceméz
  • 1/2 citrom leve


ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A körtét meghámozzuk és 1×1 cm-es darabokra vágjuk. A cukor 1/3-ából karamellt készítünk, hozzáadjuk a körtét és a rozmaringot, felöntjük a fehérborral, pár percig főzzük, majd lehűtjük. A rizst leöblítjük, a vaníliarúddal, 10 dkg cukorral és a tejjel kis lángon puhára főzzük, majd lehűtjük. A tojásokat szétválasztjuk, a maradék cukrot elfelezzük, hozzáadjuk a fehérjékhez és a sárgájákhoz, mindkettőt kihabosítjuk. A mascarponét a sárgájához adjuk, majd a fehérjét is, óvatosan, hogy ne törjön össze.

Körtefagylalt elkészítése:
A körtét megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk mézzel, reszelővel ráreszeljük a marcipánt, majd 160 °C-on 10 percig sütjük. Még melegen pürésítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és fagylaltgépbe tesszük.

Tálalás:

Üvegpohárban alulra kerül a körtekocka a karamellel, arra egy karika piskótalap vagy babapiskóta-darabok, rá a vaníliás rizottó, végül a mascarponehab. Egy gombóc fagylalttal kínálhatjuk.


körte , marcipán , repceméz , rizottórizs , vaníliarúd , mascarpone , piskótalap , rozmaring , fehérbor