Győrffy Árpád receptje
2019. november 18.Kacsamáj
Hozzávalók:
- 6 érme kacsamáj
- só, bors
Karamellizált sárgabarack
Hozzávalók:
- 6 db sárgabarack
- 50 ml sárgabaracklé
- 1 szál bazsalikom
- 15 g kristálycukor
Mandulakrém
Hozzávalók:
- 200 g szeletelt, pirított mandula
- 400 ml mandulatej
- 30 g kristálycukor
- só
Barackpüré
Hozzávalók:
- 200 g sárgabarack
- 50 ml víz
- 40 g kristálycukor
- 2 db zöld kardamom
- 1/2 rúd vanília
Zselébevonat
Hozzávalók:
- 100 ml baracklé
- 6 g növényi zselatin
Diómorzsa
Hozzávalók:
- 50 g durvára darált dió
- 3 g kukoricapehely
- 10 g zabpehely
- 5 g barna cukor
- 5 g vaj
- 10 szem ánizsmag
- Maldon só
A kacsamájat sózzuk, borsozzuk, és forró, felhevített serpenyőbe tesszük. Mindkét oldalát megpirítjuk, majd 180 °C-os sütőben 1 perc alatt készre sütjük. Kívül roppanósnak, belül krémesen olvadónak kell lennie. Frissen, a tálalás előtt készítjük el.
Karamellizált sárgabarack elkészítése:
A félbevágott, kimagozott sárgabarackot a baracklével és a bazsalikommal vákuumcsomagoljuk, és 85 °C-os vízfürdőbe helyezzük 5 percre. Tálalás előtt közvetlenül megszórjuk a felületét kristálycukorral, és 200°C-os sütőbe tesszük 3 percre.
Mandulakrém elkészítése:
A mandulát a cukros mandulatejben addig főzzük, amíg el nem fő az összes leve. Turmixoljuk és eldobható habzsákba töltjük.
A félbevágott, kimagozott sárgabarackokat, a fűszereket és a cukrot a vízben addig főzzük, amíg el nem fő róla minden lé. Eltávolítjuk a kardamomot és a vaníliát, majd turmixoljuk. Műanyag mártásadagolóba töltjük. A barackpüré egy részét szilikon félgömb formába töltjük és kifagyasztjuk. Közben elkészítjük a zselébevonatot.
Zselébevonat elkészítése:
A barackzselé gömbökhöz a baracklevet összekeverjük a növényi zselatinnal, felforraljuk, majd kissé visszahűtjük. A fent leírt módon kifagyott félgömböket fogpiszkálóra szúrjuk és kimártjuk a zselében.
Diómorzsa elkészítése: A diót, a zabpelyhet és az ánizsmagot megpirítjuk 170°C-os sütőben 6 perc alatt, majd ha kihűlt, durvára őröljük. Ezt követően felhevített vajon megpirítjuk a cukrot, vigyázva, hogy ne égjen meg, majd hozzáadjuk a diómorzsát és átforgatjuk a karamellás vajjal. Sütőpapírra borítjuk, hozzáadjuk a szintén durvára tört kukoricapelyhet és a Maldon sót.
zselatin , cukor , kacsamáj , bors , zöld kardamom , só , vanília , dió , sárgabarack , mandula , bazsalikom , mandulatej