Murányi Mercédesz és Horváth Bence receptje
2020. június 11.Skót lazac
Hozzávalók:
- 1 db lazacfilé (lebőrözve, négy egyforma vastagságú csíkra vágva)
- 20 dkg só
- 20 dkg cukor
- borókabogyó
- narancshéj
- aktív szénpor
Narancsdresszing
Hozzávalók:
- 2 db narancs filézve
- 1/2 ek növényi olaj
- 1 ek méz
- só
- 1/2 ek koriandermag
Tápióka
Hozzávalók:
- 1/2 csésze tápióka
- 3 csésze víz
- 1/2 tk só
Skót lazac elkészítése:
A sót a cukorral, a borókabogyóval és a narancshéjjal elkeverjük, és 2 órán át marináljuk benne a lazaccsíkokat. Utána a lazaccsíkokat lemossuk, megszórjuk kevés szénporral és fóliára fektetjük egymás mellé. Szorosan feltekerjük, egy éjszakát pihentetjük.
Narancsdresszing elkészítése:
A koriandermagot szárazon lepirítjuk, rárakjuk a narancsfiléket, a mézet, és forralunk egyet rajta. Ha kész, turmixoljuk, leszűrjük és kihűtjük. Keverőtálban habverővel kis adagokban hozzákeverjük az olajat, és sóval ízesítjük. Tálalásnál a lazacot fényesítjük vele.
Tápióka elkészítése:
A tápiókát a sós vízben addig főzzük folyamatosan kevergetve, míg a gyöngyök áttetszők nem lesznek. Leszűrjük, kikenjük szilikonlapra és teljesen kiszárítjuk. Ezután összetördeljük és forró olajban hirtelen kisütjük.
lazacfilé , borókabogyó , narancshéj , aktív szénpor , méz , koriandermag , tápióka