Jahni László receptje
2023. május 16.400 g fogasfilé
200 g friss sóska
100 g főtt tört burgonya 3 dl étolaj
só, cukor (ízlés szerint) zöldségalaplé (1/2 dl, ha szükséges)
A fogasfilét egy órára 6 százalékos sóoldatba rakjuk. A olajat felmelegítjük kb. 75 fokra, belesszük a halfilét, kevés ideig konfitáljuk, majd 25 percig az olajban hagyjuk. Hűtőbe tesszük és ha kihűlt, formára vágjuk.
A megmosott, lecsöpögtetett sóskát az olívaolajban átforgatjuk, amíg összeesik, majd hozzáadjuk a főtt burgonyát, a sót, a cukrot és krémesre turmixoljuk. Figyeljünk arra, hogy a sóska hőmérséklete ne menjen 50 fok fölé, így őrzi meg a színét! Ha sűrű lenne a krém, akkor zöldségalaplével lazíthatjuk. Végeredményként egy könnyű főzelékkrémet kell kapnunk.
Tálalás:
Mélytányérban tálaljuk, alulra tesszük a sóskakrémet, és ráhelyezzük a formázott egész vagy felkarikázott fogasfilét.