Várady Luca receptje
2020. október 14.Sütőtök
Hozzávalók:
- 1 db kisebb sütőtök
- 200 g vaj
- 1 db lime
Fehércsoki-ganache
Hozzávalók:
- 300 g fehér csokoládé
- 300 g tejszín
- 1 db lime héja
- 3 lap zselatin
Pirított tökmag
Hozzávalók:
- 50 g tökmag
- só, olaj
Sütőtökfagylalt
Hozzávalók:
- 700 g natúr sült sütőtökpüré (kanadai sütőtök darabolva, 150 °C-on 30 perc alatt puhára sütve, lazán összeturmixolva, átpasszírozva)
- 100 g méz/glükózszirup
- 200 g narancslé
- citromlé, kicsi só
- 5 lap zselatin
- 1 db tojásfehérje
Gyömbér-lime sörbet (Garai Ádám receptje)
Hozzávalók:
A: cukormassza
- 180 g cukor
- 40 g víz
- 30 g glükózszirup
- 30 g invertcukor (én mindkettőt mézzel helyettesítettem)
B: zselatinszirup
- 130 ml víz
- 65 g cukor
- 20 g lapzselatin
C: ízesítő
- limelé, citromlé, gyömbérlé (3-3-1 arányban)
Sütőtök elkészítése:
A sütőtökszeleteket vajon lassan konfitáljuk.
Sütőtökszalag elkészítése:
A sütőtök felső részéből szalagokat vágunk, amiket limelével és héjával marinálunk legalább 2 órán keresztül.
Fehércsoki-ganache elkészítése:
A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a beáztatott lapzselatint, és ráöntjük a fehér csokoládéra, majd lime-héjjal ízesítjük. Alaposan elkeverjük, 4 órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd habbá verjük.
Pirított tökmag elkészítése:
A tökmagot olajon kipattogtatjuk, a végén sózzuk.
Sütőtökfagylalt elkészítése:
Mindent összeturmixolunk (a lapzselatint beáztatjuk, egy kevés langyosított masszában feloldjuk), ha kell, még ráízesítünk citrommal, cukorsziruppal vagy mézzel. Pacotégelyben csonttá fagyasztjuk és kétszer átengedjük pacojeten.
Gyömbér-lime sörbet
A: cukormassza elkészítése: Mindent 112 °C-ig melegítünk, levesszük a tűzről.
B: zselatinszirup elkészítése: Mindent felmelegítünk, hogy a beáztatott zselatinok felolvadjanak.
C: ízesítő elkészítése: A-ból és B-ből 65-65g-ot, a C-ből 130 g-ot mérünk és alaposan összeturmixoljuk. Pacotégelyben keményre fagyasztjuk és kétszer átengedjük pacojeten (érdemes idő előtt, hogy ha kell, kicsit visszafagyhasson).
sütőtök , vaj , lime , fehér csokoládé , zselatin , tejszín , tökmag , méz , narancslé , citromlé , gyömbérlé , limelé , lapzselatin , invertcukor , glükózszirup , tojás