Receptek

Töltött paradicsom

Pohner Ádám receptje

2020. június 23.

Padlizsántöltelék
Hozzávalók:

  • 3 db padlizsán megpucolva
  • 3 db salottahagyma
  • 5 fej fokhagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 szál rozmaring
  • 1,5 dl fehér balzsamecet
  • 5 szem kapribogyó
  • 2 szál friss tárkony

Paradicsomok
Hozzávalók:

  • 15 db koktélparadicsom
  • 4 db nagyobb paradicsom
  • olívaolaj
  • paradicsomolaj
  • só, porcukor

Ketchup
Hozzávalók:

  • 1 kg érett, édes koktélparadicsom
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 kk édesköménymag megtörve
  • 2 fej salottahagyma
  • 3 fej fokhagyma

Quinoa

  • 5 dkg quinoa
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Padlizsántöltelék elkészítése:
A padlizsánokat felkockázzuk, és leöntjük az ecettel. A salottahagymát és a fokhagymát durvára vágjuk, és megfuttatjuk az olívaolajon. Rátesszük az ecetes padlizsánt és a rozmaringot, felöntjük a maradék olívaolajjal. Alacsony hőmérsékleten konfitáljuk, amíg megpuhul. Sózzuk, borsozzuk, majd kapribogyóval és tárkonnyal ízesítjük.

Paradicsomok elkészítése:
A koktélparadicsomokat megkarcoljuk, forrázás után megpucoljuk, majd enyhén sózzuk, porcukrozzuk, és olívaolajjal átkeverjük. 80 °C-os sütőben 3 órán át szikkasztjuk. A nagy paradicsomokat szintén forrázva hámozzuk. Kikaparjuk a belsejüket (a ketchupba beledolgozhatjuk), kicsit sózzuk és megtöltjük a padlizsánnal, majd lekenjük paradicsomolajjal.

Ketchup elkészítése:
Az olívaolajon elkezdjük párolni a szeletelt hagymákat, rádobjuk a paradicsomokat héjastul és hozzáadjuk az édesköménymagokat. Lassan főzzük, egészen addig, amíg a szemek szét nem nyílnak, majd átpasszírozzuk, és addig redukáljuk, amíg az olaj ki nem csapódik a tetején. Félretesszük, ha kell sózzuk, cukrozzuk.

Quinoa elkészítése:
Sós vízben 11 percig főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Bő olajban ropogósra sütjük, vagy sütőben kiterítve 180 °C-on 15 percet sütjük.


paradicsom , töltött , quinoa , padlizsán , salottahagyma , fokhagyma , rozmaring , kapribogyó , tárkony , balzsamecet