Pohner Ádám receptje
2020. június 23.Padlizsántöltelék
Hozzávalók:
- 3 db padlizsán megpucolva
- 3 db salottahagyma
- 5 fej fokhagyma
- 2 dl olívaolaj
- 1 szál rozmaring
- 1,5 dl fehér balzsamecet
- 5 szem kapribogyó
- 2 szál friss tárkony
Paradicsomok
Hozzávalók:
- 15 db koktélparadicsom
- 4 db nagyobb paradicsom
- olívaolaj
- paradicsomolaj
- só, porcukor
Ketchup
Hozzávalók:
- 1 kg érett, édes koktélparadicsom
- 1,5 dl olívaolaj
- 1 kk édesköménymag megtörve
- 2 fej salottahagyma
- 3 fej fokhagyma
Quinoa
- 5 dkg quinoa
Padlizsántöltelék elkészítése:
A padlizsánokat felkockázzuk, és leöntjük az ecettel. A salottahagymát és a fokhagymát durvára vágjuk, és megfuttatjuk az olívaolajon. Rátesszük az ecetes padlizsánt és a rozmaringot, felöntjük a maradék olívaolajjal. Alacsony hőmérsékleten konfitáljuk, amíg megpuhul. Sózzuk, borsozzuk, majd kapribogyóval és tárkonnyal ízesítjük.
Paradicsomok elkészítése:
A koktélparadicsomokat megkarcoljuk, forrázás után megpucoljuk, majd enyhén sózzuk, porcukrozzuk, és olívaolajjal átkeverjük. 80 °C-os sütőben 3 órán át szikkasztjuk. A nagy paradicsomokat szintén forrázva hámozzuk. Kikaparjuk a belsejüket (a ketchupba beledolgozhatjuk), kicsit sózzuk és megtöltjük a padlizsánnal, majd lekenjük paradicsomolajjal.
Ketchup elkészítése:
Az olívaolajon elkezdjük párolni a szeletelt hagymákat, rádobjuk a paradicsomokat héjastul és hozzáadjuk az édesköménymagokat. Lassan főzzük, egészen addig, amíg a szemek szét nem nyílnak, majd átpasszírozzuk, és addig redukáljuk, amíg az olaj ki nem csapódik a tetején. Félretesszük, ha kell sózzuk, cukrozzuk.
Quinoa elkészítése:
Sós vízben 11 percig főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Bő olajban ropogósra sütjük, vagy sütőben kiterítve 180 °C-on 15 percet sütjük.
paradicsom , töltött , quinoa , padlizsán , salottahagyma , fokhagyma , rozmaring , kapribogyó , tárkony , balzsamecet