Nagy Róbert receptje
2020. augusztus 6.A GALUSKA
HOZZÁVALÓK:
- 1 db pisztrángfilé (150 g)
- 1 db tojásfehérje
- 125 ml tejszín
- 2 szál kakukkfű
- frissen reszelt szerecsendió
- frissen őrölt fekete bors, só
A LEVES
HOZZÁVALÓK:
- 1 ek vaj
- 1 kis hagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 30 ml száraz fehérbor
- 500 ml halalaplé
- 200 g újkrumpli
- 2 köteg vízitorma (tisztítva 125 g)
- frissen őrölt fekete bors, só
TÁLALÁS
HOZZÁVALÓK:
- 2-3 ek főtt újkrumplikocka
- 1 ek tejföl
- 3-4 szál vízitorma
- olívaolaj
A pihekönnyű pisztránggaluskák enyhe ízük miatt lágy közegben érvényesülnek a legjobban. Ez lehet egyszerű fehérboros vajmártás, vagy – mint az alábbi receptnél is – egy könnyű leves.
A GALUSKA ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk le hideg vízzel a pisztrángfilét, és konyhapapírral töröljük szárazra. Éles késsel hántsuk le a filéről a bőrt, és egy csipesszel távolítsuk el a maradék szálkát.
Pürésítés közben fokozatosan adagoljuk a halhoz a tojásfehérjét. A tejszínt verjük krémesre (azaz még ne legyen kemény hab), és óvatosan forgassuk bele a halkrémbe.
Fűszerezzük a halmasszát sóval, frissen őrölt fekete borssal, frissen reszelt szerecsendióval és kakukkfűvel.
A galuskák elkészítéséhez forráspontig melegítsünk meg sós vizet. Fontos, hogy a víz ne forrjon, mert különben a galuskák a felemelkedő buborékoktól szét fognak menni.
és csúsztassuk egyenként a forró sós vízbe. Lefedve hagyjuk a galuskákat kb. 8-10 perc alatt átmelegedni, majd szűrőkanállal, egyesével emeljük ki a vízből, és röviden hagyjuk lecsöpögni.
A LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Kis lángon olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, majd pároljuk üvegesre a felaprított hagymát és fokhagymát. Öntsük hozzá a fehérbort, majd a halalaplevet.
Hámozzuk meg az újkrumplit, vágjuk apró kockákra, és főzzük puhára. Halásszunk ki 2-3 evőkanálnyi krumplikockát, és konyhapapíron tegyük félre.
Távolítsuk el a vízitormáról a gyökereit, majd mossuk meg a szárakat és a leveleket. Tegyünk félre 3-4 szép hajtást, a többi vízitormát durván aprítsuk fel, majd adjuk a leveshez, és főzzük 3-4 percig. Botmixerrel pürésítsük a levest, és ízesítsük sóval, valamint frissen őrölt fekete borssal.
TÁLALÁS:
Pirítsuk meg a krumplikockák minden oldalát olajban, majd konyhapapíron csepegtessük le. Tányéronként helyezzünk el 3 pisztránggaluskát, és locsoljuk körbe a vízitormalevessel. A galuskák közé tegyünk 1-1 teáskanál pirított krumplikockát.
vízitorma , pisztránfilé , tojás , tejszín , kakukkfű , szerecsendió , vaj , hagyma , fokhagyma , száraz fehérbor , halalaplé , újkrumpli , tejföl , olívaolaj