Receptek

Vízitormaleves pisztránggaluskával

Nagy Róbert receptje

2020. augusztus 6.

A GALUSKA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db pisztrángfilé (150 g)
  • 1 db tojásfehérje
  • 125 ml tejszín
  • 2 szál kakukkfű
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt fekete bors, só

A LEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 1 ek vaj
  • 1 kis hagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 30 ml száraz fehérbor
  • 500 ml halalaplé
  • 200 g újkrumpli
  • 2 köteg vízitorma (tisztítva 125 g)
  • frissen őrölt fekete bors, só

TÁLALÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 2-3 ek főtt újkrumplikocka
  • 1 ek tejföl
  • 3-4 szál vízitorma
  • olívaolaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A pihekönnyű pisztránggaluskák enyhe ízük miatt lágy közegben érvényesülnek a legjobban. Ez lehet egyszerű fehérboros vajmártás, vagy – mint az alábbi receptnél is – egy könnyű leves.

A GALUSKA ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk le hideg vízzel a pisztrángfilét, és konyhapapírral töröljük szárazra. Éles késsel hántsuk le a filéről a bőrt, és egy csipesszel távolítsuk el a maradék szálkát.

Daraboljuk fel, és mixerrel pürésítsük.

Pürésítés közben fokozatosan adagoljuk a halhoz a tojásfehérjét. A tejszínt verjük krémesre (azaz még ne legyen kemény hab), és óvatosan forgassuk bele a halkrémbe.

Fűszerezzük a halmasszát sóval, frissen őrölt fekete borssal, frissen reszelt szerecsendióval és kakukkfűvel.

Lefedve tegyük hűtőbe legalább 4 órára.

A galuskák elkészítéséhez forráspontig melegítsünk meg sós vizet. Fontos, hogy a víz ne forrjon, mert különben a galuskák a felemelkedő buborékoktól szét fognak menni.

Meleg vizes kanalakkal szaggassunk galuskákat a hideg halmasszából,

és csúsztassuk egyenként a forró sós vízbe. Lefedve hagyjuk a galuskákat kb. 8-10 perc alatt átmelegedni, majd szűrőkanállal, egyesével emeljük ki a vízből, és röviden hagyjuk lecsöpögni.

A LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Kis lángon olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, majd pároljuk üvegesre a felaprított hagymát és fokhagymát. Öntsük hozzá a fehérbort, majd a halalaplevet.

Hámozzuk meg az újkrumplit, vágjuk apró kockákra, és főzzük puhára. Halásszunk ki 2-3 evőkanálnyi krumplikockát, és konyhapapíron tegyük félre.

Távolítsuk el a vízitormáról a gyökereit, majd mossuk meg a szárakat és a leveleket. Tegyünk félre 3-4 szép hajtást, a többi vízitormát durván aprítsuk fel, majd adjuk a leveshez, és főzzük 3-4 percig. Botmixerrel pürésítsük a levest, és ízesítsük sóval, valamint frissen őrölt fekete borssal.

TÁLALÁS:
Pirítsuk meg a krumplikockák minden oldalát olajban, majd konyhapapíron csepegtessük le. Tányéronként helyezzünk el 3 pisztránggaluskát, és locsoljuk körbe a vízitormalevessel. A galuskák közé tegyünk 1-1 teáskanál pirított krumplikockát.

A tányér közepére helyezzünk 1 teáskanál tejfölt, és szúrjunk bele 1-2 szál vízitormát.


vízitorma , pisztránfilé , tojás , tejszín , kakukkfű , szerecsendió , vaj , hagyma , fokhagyma , száraz fehérbor , halalaplé , újkrumpli , tejföl , olívaolaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra