Testi, szellemi és lelki ajándék, magunknak vagy éppen szeretteinknek. Az advent a feltöltődésről is szól, ezt kár szem elől téveszteni!
1. Adventi vásár a Káli Art Inn-ben
A Káli Art Inn a Balatonfelvidék ikonikus szállodája, mely magas minőségéről és gasztronómiájáról ismert. A szálloda egyre több tematikus programmal is jelentkezik, egy ilyet ajánlunk december 15-re. Vasárnap, 10 órától az adventi hangulatnak lépnek oda a szervezők, akik egy mini adventi vásárt rendeznek az ingatlan kertjében. Az évben utolsó alkalommal jönnek össze a Káli-medencében élők, hogy finom ételekkel, kellemes zenével, forralt borral készüljenek az év végére. Ráadásként velük tartanak azok a termelők is, akikkel egész évben együttműködtek. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. És, hogy mi vár az érkezőkre? Bejgli, Zserbó, Méz, Lekvárok, Pálinka, Sajtok, Savanyúság, Zöldség- és Gyümölcslevek, Levendula illóolaj, Szörpök, Kézműves termékek, Natúr kozmetikum, Sajtos tallér, Mézeskalács, Helyi Bor, Konyhakész Kacsa-Liba, Dió, Mogyoró, Mandula, Körte, Alma. Mézeskalácsdíszítés 12-14 óráig (bejelentkezés szükséges.
2. Limara Péksége 2. – recepteskönyv, nem csak az ünnepekre
Tíz évvel ezelőtt, 2014-ben jelent meg Tóthné Libor Mária első szakácskönyve, a Limara péksége, amely a házi pékek alapkönyve lett, jelenleg a 17. kiadásnál jár. A sikertörténet folytatásért kiáltott. Ez a könyv is a házi pékeknek szól, főként ízesített kenyerek receptjeit tartalmazza, de nem hiányoznak a kalácsok, a sós és az édes, a töltött és a töltelék nélküli péksütemények sem, új formákkal és töltelékekkel bővítve a választékot. Külön öröm, hogy a könyv képanyagát a Magyar Konyhának is rendszeresen fotózó Körmendi Imre jegyzi.
3. A kisherceg a Chez Dodonál vendégeskedik
Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye, A kis herceg tavaly ünnepelte kiadásának 80. évfordulóját. A Chez Dodo az idei ünnepi időszakra egy csodaszép dobozkollekciót álmodott meg, amelyen visszaköszönnek a regény részletei és az ezekhez tartozó kedves illusztrációk, szintén Saint-Exupéry tollából. A kollekció különlegessége, hogy mindegyik finomságban illatos eperrel, krémes vagy éppen roppanós mandulával és leheletnyi rózsaesszenciával vagy kandírozott rózsasziromtörettel játszott Dodo, azaz Szalai Dóri. A legnagyobb fejtörést számára az okozta, hogyan tudja ezt a csodálatos babakék színt a kollekció minden süteményének megadni, teljesen természetes módon. Választása végül egy szeretett alapanyagra, a pillangóborsóvirág-porra esett.
4. Magunkat ajánljuk
Nincs ötlete még mindig karácsonyra? A Magyar Konyha előfizetés biztosan sikert arat! Ha előfizet a magazinra, évente 10 lapszám és a laphoz tartozó mellékletekkel kedveskedünk. Ettől a laptól a szellem is jóllakik. Online előfizetésre egészen december 24-ig van lehetősége, méghozzá ide kattintva!
5. Szabi gömbcroissantja – ezt kóstolni kell!
Szabi így nyilatkozik a decemberi Magyar Konyhában a kreálmányáról: „Öt éve találtam ki, akkor hólabda sütiformát használtam hozzá, ebből 2 db volt az országban, de kettesével sütni nem volt hatékony. Félretettem a projektet, mert akadt elég dolgom, aztán más is kijött vele. Idén ősszel megint elővettem a témát, mert egy gyártó elkészítette hozzá a sablont, ebből bevásároltam, azóta készítem, de nem könnyű mutatvány, a leveles tészta ugyanis a tészták királynője. Nagy vonalakban azért elmondom, hogy 60 grammos tésztalabdát sütök meg ebben a formában, amibe 30 g kávés csokiganache-t pumpálok, ráhelyezem egy kávéscsészére, és tálalom. Most a narancs formájút fejlesztem, a labdacsot narancskrémmel töltöm fel, belehempergetem sárgás narancscukorba, és valahogyan szárat és levelet varázsolok rá.”