Különféle teák és főzetek, gyümölcslevek keveréke, amelynek fogyasztása – legalábbis ami a hangulatot illeti – a pezsgőére hasonlít. Bizonyos körökben pillanatok alatt lett rendkívül népszerű a „sparkling tea”.
A teák – a borokhoz hasonlóan – hordozhatnak terroir jelleget, és tanninokat is tartalmaznak. Remekül kombinálhatók a különféle fajták, és még ahhoz sem kell különösebb hókuszpókusz, hogy természetesen szénsavasak legyenek. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően kiválóan teljesítenek akkor is, ha a hagyományos pezsgőket kell helyettesíteni.
Ez elsőre bizonyára nagyon furcsán hangzik. Pedig annyira nem földtől elrugaszkodott az ötlet, hogy a tajvani alapanyagokból készülő Saicho Sparkling Tea új kollekciójából 60 fontba – közel 30 ezer forintba – kerül egy palack.
A sparkling tea (habzó tea) pillanatok alatt lett sikertermék. A luxuséttermek és italkülönlegességeket forgalmazó boltok kínálatában felbukkanó, pezsgőre hasonlító tea gyökereit az erjesztett kombuchában kell keressük. Ez a fermentált tea egyesek szerint több ezer éve ismert Kína egyes részein, de olyanok is vannak, akik Oroszországból eredeztetik. Valódi származása mindenesetre nem tisztázott.
Talán ezért is lehet, hogy némely, extrább kombuchát készítő műhely inkább fermentált teaként hivatkozik a saját termékére. Vagy egyszerűen „habzó teaként”, ha az italba nem fermentáció hatására kerülnek a buborékok.
Egy-egy ilyen termék általában tehát különféle teákat (zöld, fehér és fekete tea, hibiszkusz, stb.), ezen kívül gyümölcsleveket, néha természetes aromákat is tartalmaz. A teapezsgő és a kombucha közötti különbség a hozzáértők szerint pedig leginkább az utóbbi kiegyensúlyozottabb és tisztább ízében érhető tetten. No meg abban, hogy a pezsgőre megszólalásig hasonlító a csomagolása.
Az egyik legismertebb teapezsgő készítő cég a Copenhagen Sparkling Tea Company. Ennek alapítója Jacob Cocemba sommelier, aki saját elmondása szerint akkor kezdett teapezsgővel kísérletezni, amikor az étteremben, ahol dolgozott, az 1700 féle bort számláló pincében sem sikerült egy desszerthez megtalálja a tökéletesen illő italpárt. Így inkább készített egyet.
A londoni Fortnum & Mason luxusüzletben két éve kapható ilyen termék, és már minden erjesztett buborékos ital ötödét a pezsgőteák teszik ki. A vásárlók – talán a kategória újszerűsége miatt – nem csak maguknak, hanem ajándékba is szívesen veszik, annyira, hogy hamarosan megjelenik a magnum palackos változat is.
Ezzel párhuzamosan pedig a műfaj betette a lábát a fine dining világába is, ahol egyre gyakrabban bukkan fel italpárosításokban, sőt koktélokban is. Utóbbiakban különösen jól működik, hiszen a tea összetett ízvilága, enyhe keserűsége és tanninja szuper lehetőségeket kínál egy kevert italban.
Ha magyar teapezsgőt még nem is, de magyar teát már kóstolhatunk. Erről bővebben a Magyar Konyha decemberi számában írtunk. A lapot, melyhez ezúttal a Top10 Budapest gasztrokiadványunkat adjuk ajándékba. keresse az újságárusoknál! Ha pedig karácsonyi ajándékon töri a fejét, fizessen elő a magazinra ide kattintva!