Receptek

Fűszeres lencsekrém

Száraz Zsuzsanna receptje

2020. január 3.
  • 10 dkg vörös lencse
  • 2-3 ek bor- vagy sherryecet
  • 3 ek szójaszósz
  • 2-3 ek Worcestershire
  • 1 tk szardella
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor snidling
  • néhány szál friss koriander
  • 2 db sült kápia paprika, a héjától és a magoktól megtisztítva
  • néhány babérlevél
  • 1 tk édes pirospaprika (ha nem használunk füstölt lét, lehet füstös)
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 1 db paradicsom a belseje nélkül felkockázva
  • csili, csiliszósz ízlés szerint
  • olíva- vagy szárítottparadicsom-olaj

ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
1/2 vagy 3/4 kg fűszeres, hagymás, zöldséges lencsefőzelék (ahogy szeretjük) adja a krém alapját, de ha különleges recepttel dolgozunk, azért vigyázzunk az összhangra!

Elkészítése:
A főzeléket turmixolható állagúra hígítjuk, lehetőleg alaplével vagy húslevessel, és a krémesítés megkönnyítéséhez fel is melegítjük. Melegen beleturmixoljuk a sült kápia felét, a szardellát, fűszerpaprikát, kurkumát, ízesítjük mustárral, szójaszósszal, esetleg csilivel, és ha kell, sóval, borssal.

A vörös lencsét fűszeres-babéros, sós, lehetőleg füstölt lében meg- (és lehetőség szerint nem szét-) főzzük. A lével később hígíthatjuk a krémet, ha kell, csak vigyázzunk, ne legyen túl sós vagy fűszeres tőle. A megfőtt vörös lencséről leöntjük a fölösleges levet, belekeverjük a nagyon apróra vágott lila hagymát és ráöntjük az ecetet.

Hagyjuk kicsit állni, ha levet enged, leszűrjük, és a nagyon finomra vágott kaprival, a paradicsomkockákkal, a maradék, apróra kockázott sült kápiával, a felaprított zöldfűszerekkel és kevés olívaolajjal együtt a krémbe keverjük.Ehetjük pirítóssal vagy zöldséghasábokkal, kínálhatunkhozzá mustárt, lila hagymát.


lencse , kurkuma , kápia , lila hagyma , pirospaprika , babérlevél , szardella , petrezselyem , mustár , snidling , kapribogyó , Worcestershire , sherryecet , szójaszósz