A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Grillezett balatoni fogasfilé sütőtökös tagliatellével, kecskesajttal

Amrein Csaba receptje

2020. november 20.

FOGASFILÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg fogasfilé
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

TAGLIATELLE
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • 20 dkg sütőtök
  • só ízlés szerint

KECSKESAJT
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg kecskesajt
  • 1 db cukkini

BEVERT TOJÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 6 db tojás
  • csipetnyi tárkony
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

FOGASFILÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A fogasfilét sózzuk, borsozzuk, olívaolajon ropogósra sütjük. Először a bőrös oldalán sütjük, erős hőhatásnak tegyük ki, hogy a bőr ropogósra süljön, majd ezután a másik oldala következik.

Lényeg, hogy a külső felület piruljon meg, de ügyeljünk, hogy a halszeletek szilárdan egyben maradjanak.


A hő így is átjárja, valójában hamar elkészül, a kétoldali pörzskéreg tartja egyben, és adja az ízét.

TAGLIATELLE ELKÉSZÍTÉSE:

A tagliatelle tészta készítésekor 10 dkg lisztre mindig 1 tojás jut. Ideális esetben egy tojás 60-70 grammos.

Sokszor nem is gondolnánk, hogy a szakácskönyvben leírt recept alapján azért nem sikerül a tészta, mert a tojás nagyobb vagy éppen kisebb. Ha a tészta keménynek tűnik, tegyünk bele még tojást, ha túl puha, értelemszerűen még lisztet.

Egy villával a lisztben kialakított kráterben felverjük a tojást, majd az egészet összegyúrjuk. Mivel 1-2 órán belül megesszük – amit pedig nem, azt lefagyasztjuk –, nem kell bele olaj és só, mert ezek ipari tartósításra szolgálnak.

Ha a tészta elkészült, letakarjuk egy ruhával és pihentetjük 1/4 órát. Tésztagéppel kinyújtjuk, majd felvágjuk kb. 1,5 cm szélesre, és liszttel meghintjük, hogy ne ragadjon össze.


Akinek nincs tésztagépe, sodrófával és késsel tegye meg ugyanezt. Főzéskor a házi tészták általában 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, ekkor még 1 percig főzzük és ki is vehetjük.

A nyers sütőtököt felkockázzuk, és rozmaringgal ízesített vajon puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy túl ne főjön, roppanós maradjon. Ez a kocka méretétől függően 8-10 perc lehet.

KECSKESAJT ELKÉSZÍTÉSE:

A cukkinit megmossuk, majd hosszában felvágjuk vékony szeletekre: olyanok lesznek, mint egy-egy hosszú nyelv. A kecskesajtot tekerjük a cukkininyelvekbe, és közvetlen tálalás előtt grillezzük.

Ügyeljünk arra, hogy a cukkininyelvek megpiruljanak, a kecskesajtot is járja át a hő: kicsit megolvadhat, de azért maradjon egyben.


A cukkininyelvek ebben segítenek.

BEVERT TOJÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat óvatosan beleütjük a tárkonnyal ízesített, forrásban levő vízbe, ahol hamar összerándulnak. Kb. másfél perc múlva lyukacsos merítőkanállal kiszedhetjük óvatosan, hogy szépen egyben maradjanak, így a tojás belül is lágy marad.

TÁLALÁS:
Tálalásnál a tagliatellét a sütőtökkockákkal összekeverjük, egyenletesen elosztjuk egy-egy szép halomba, majd rátesszük a grillezett fogast, az olvasztott cukkinitekercsben a kecskesajtot és a végén a lágy posírozott tojást. A tojást megbökjük, hogy ráfolyjon a tésztára, így adva az ételnek mártást.

A megadott mennyiségek hat személyre elegendőek, tehát egyenként tálaljuk hatfelé a kész elemeket.


sütőtök , kecskesajt , fogasfilé , olívaolaj , liszt , tojás , cukkini , tárkony