Amrein Csaba receptje
2020. november 20.FOGASFILÉ
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg fogasfilé
- 1 dl olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
TAGLIATELLE
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg liszt
- 5 db tojás
- 20 dkg sütőtök
- só ízlés szerint
KECSKESAJT
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg kecskesajt
- 1 db cukkini
BEVERT TOJÁS
HOZZÁVALÓK:
- 6 db tojás
- csipetnyi tárkony
FOGASFILÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A fogasfilét sózzuk, borsozzuk, olívaolajon ropogósra sütjük. Először a bőrös oldalán sütjük, erős hőhatásnak tegyük ki, hogy a bőr ropogósra süljön, majd ezután a másik oldala következik.
A hő így is átjárja, valójában hamar elkészül, a kétoldali pörzskéreg tartja egyben, és adja az ízét.
TAGLIATELLE ELKÉSZÍTÉSE:
A tagliatelle tészta készítésekor 10 dkg lisztre mindig 1 tojás jut. Ideális esetben egy tojás 60-70 grammos.
Sokszor nem is gondolnánk, hogy a szakácskönyvben leírt recept alapján azért nem sikerül a tészta, mert a tojás nagyobb vagy éppen kisebb. Ha a tészta keménynek tűnik, tegyünk bele még tojást, ha túl puha, értelemszerűen még lisztet.
Egy villával a lisztben kialakított kráterben felverjük a tojást, majd az egészet összegyúrjuk. Mivel 1-2 órán belül megesszük – amit pedig nem, azt lefagyasztjuk –, nem kell bele olaj és só, mert ezek ipari tartósításra szolgálnak.
Akinek nincs tésztagépe, sodrófával és késsel tegye meg ugyanezt. Főzéskor a házi tészták általában 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, ekkor még 1 percig főzzük és ki is vehetjük.
A nyers sütőtököt felkockázzuk, és rozmaringgal ízesített vajon puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy túl ne főjön, roppanós maradjon. Ez a kocka méretétől függően 8-10 perc lehet.
KECSKESAJT ELKÉSZÍTÉSE:
A cukkinit megmossuk, majd hosszában felvágjuk vékony szeletekre: olyanok lesznek, mint egy-egy hosszú nyelv. A kecskesajtot tekerjük a cukkininyelvekbe, és közvetlen tálalás előtt grillezzük.
A cukkininyelvek ebben segítenek.
BEVERT TOJÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat óvatosan beleütjük a tárkonnyal ízesített, forrásban levő vízbe, ahol hamar összerándulnak. Kb. másfél perc múlva lyukacsos merítőkanállal kiszedhetjük óvatosan, hogy szépen egyben maradjanak, így a tojás belül is lágy marad.
TÁLALÁS:
Tálalásnál a tagliatellét a sütőtökkockákkal összekeverjük, egyenletesen elosztjuk egy-egy szép halomba, majd rátesszük a grillezett fogast, az olvasztott cukkinitekercsben a kecskesajtot és a végén a lágy posírozott tojást. A tojást megbökjük, hogy ráfolyjon a tésztára, így adva az ételnek mártást.
sütőtök , kecskesajt , fogasfilé , olívaolaj , liszt , tojás , cukkini , tárkony