Receptek

Málnaszörp, főzés nélkül

Málnaszörp, főzés nélkül

Saly Noémi receptje

Untig olvasni mindenféle gyerekbarát és bioportálokon, mennyivel finomabbak, egészségesebbek a gyümölcslevek − pláne a házi készítésűek − az üdítőnek csúfolt, gyanús összetevőkből készült vegyi fegyvereknél. Megint csak azt mondom: megéri rászánni egy-egy napot a nyárból, hogy megédesítsük az őszi, téli napokat spájzunk kincseivel. Málnaszörpöt nyilván inkább az fog készíteni, akinél terem a kert végében vagy a nagyiéknál. Saját ötéves kori emlékeimre támaszkodva mondhatom: ritka gyönyörűség málna- vagy meggypépben vájkálni a napsütötte konyhában…

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg málna
  • 1 késhegynyi borkősav
  • 1 késhegynyi szalicil
  • 6-7 dl víz
  • 80 dkg cukor/liter
ESZKÖZÖK:

Nagy vájdling, tiszta vízzel nagyon kiöblített párnahuzat vagy egy új textilpelus, magas falú nagy fazék, nagy főzőkanál, tölcsér, szűk nyakú üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A málnát átválogatjuk, ami penészes, rothadt, azt kidobjuk. Kézzel alaposan átgyúrjuk, összezúzzuk a szemeket, a keletkezett péphez keverjük a borkősavat és a szalicilt. (Nem vagyok híve, de itt muszáj.) A párnacihát/pelust a nagy fazékra keresztben ráfektetett fakanálhoz erősítjük, és beletöltjük a málnapépet. 24 óráig hagyjuk békén: a lé a gyümölcs saját súlyától kicsöpög. Ha ez megtörtént, a lé minden literjéhez 80 dkg cukrot adunk, és keverjük, és keverjük, míg teljesen el nem olvadt. A nagyon alaposan kimosott üvegekbe töltjük, kész. A maradék gyümölcspépből fele súlyú cukorral főzünk hamar egy lekvárt.

FELHASZNÁLÁSA:

Szódával, vízzel hígítva szörpként. Joghurtba keverve. Tejberizsre, tejbegrízre, fagyihoz, egy kanállal a túrós palacsintára…

CIFRÁZZAM?

Ugyanez az eljárás működik eperrel, szederrel, meggyel, piros és fekete ribizlivel, áfonyával. Az utóbbi háromnál érdemes bevetni a botmixert, hogy minél több levet nyerjünk. (A kezünkről citrommal jön le a piros kesztyű.) Nagyobb mennyiségnél a szűrőként szolgáló anyagot egy felfordított hokedli négy lábához is köthetjük, persze alátéve a lábost.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.