A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Málnaszörp, főzés nélkül

Saly Noémi receptje

2018. június 4.
  • 1 kg málna
  • 1 késhegynyi borkősav
  • 1 késhegynyi szalicil
  • 6-7 dl víz
  • 80 dkg cukor/liter

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
ESZKÖZÖK:
Nagy vájdling, tiszta vízzel nagyon kiöblített párnahuzat vagy egy új textilpelus, magas falú nagy fazék, nagy főzőkanál, tölcsér, szűk nyakú üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
A málnát átválogatjuk, ami penészes, rothadt, azt kidobjuk. Kézzel alaposan átgyúrjuk, összezúzzuk a szemeket, a keletkezett péphez keverjük a borkősavat és a szalicilt. (Nem vagyok híve, de itt muszáj.) A párnacihát/pelust a nagy fazékra keresztben ráfektetett fakanálhoz erősítjük, és beletöltjük a málnapépet. 24
óráig hagyjuk békén: a lé a gyümölcs saját súlyától kicsöpög. Ha ez megtörtént, a lé minden literjéhez 80 dkg cukrot adunk, és keverjük, és keverjük, míg teljesen el nem olvadt. A nagyon alaposan kimosott üvegekbe töltjük, kész. A maradék gyümölcspépből fele súlyú cukorral főzünk hamar egy lekvárt.FELHASZNÁLÁSA:
Szódával, vízzel hígítva szörpként. Joghurtba keverve. Tejberizsre, tejbegrízre, fagyihoz, egy kanállal a túrós palacsintára…

CIFRÁZZAM?
Ugyanez az eljárás működik eperrel, szederrel, meggyel, piros és fekete ribizlivel, áfonyával. Az utóbbi háromnál érdemes bevetni a botmixert, hogy minél több levet nyerjünk. (A kezünkről citrommal jön le a piros kesztyű.) Nagyobb mennyiségnél a szűrőként szolgáló anyagot egy felfordított hokedli négy lábához is köthetjük, persze alátéve a lábost.
Málna: A málna nemcsak a legfinomabb nyári gyümölcsök egyike, de jeles gyógynövény is, már a középkori kolostorkertekben is termesztették. A-, B1-, B2- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat is tartalmaz. Ez utóbbiak a főzés után is megmaradnak.

Levél: Ha van saját málnabokrunk, szedhetünk és száríthatunk levelet is, jóízű gyógyteát lehet főzni belőle. Náthára, hasmenésre, menstruációs görcsökre, köszvényre és húgyúti bántalmakra hasznos orvosság.

málna , borkősav , szalícil , víz , cukor , szörp

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra