Magyar Konyha
2022. október 21.Szívet-lelket melenget, pláne, ha magunk keverjük!
Aki fogékony az angolszász gasztrokultúrára, nem tudja nem észrevenni, hogy a főzős oldalak szeptember eleje óta harsogják, hogy itt a tökszezon, ideje sütőtökös lattét inni/készíteni, sütőtökpitét sütni.
Amerikában és Angliában létezik az úgynevezett sütőtökpite fűszerkeverék, de itthon nem jellemző, korántsem olyan alapvetés, mint a forralt bor vagy a mézeskalács fűszerkeverék. De semmi baj, pofonegyszerű az előállítása házilagos módszerekkel is. Fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors és gyömbér kell hozzá csupán. Ha pedig megszületik egy jó mix, azt sokoldalúsága miatt használhatjuk számos termékben, a gabonapelyhekben süteményekben, pitékben, kávéban egyaránt.
Az arányok persze nem lényegtelenek.
3 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt szegfűbors
1 ½ teáskanál őrölt szerecsendió
A fenti mix egyedi szájíz szerint is alakítható. Növelhetjük a gyömbért és a szegfűszeget, hogy élesebb, robusztusabb ízt kapjunk, vagy elvehetünk belőlük, ha könnyíteni szeretnénk rajta, ez esetben a fahéjat finomhangolhatjuk a lágyabb végeredményért. Van, aki még csempész a mixbe egyéb fűszert is, egy csipet feketebors állítólag harmonikusabbá teszi az összhatást.
A hozzávalókat egy kis tálban keverjük össze, a csomókat törjük össze egy kanál hátával, majd keverjük újra. A tárolás légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten történjen. A házi készítésű sütőtökpite fűszer hamar el fog fogyni, de egy évig biztosan megőrzi aromáit, frissességét, amennyiben friss fűszerekkel dolgoztunk a mixben.
Mibe használható?
Sütőtökös latte: Dolgozzunk össze egy kis sütőtökpite fűszert, sütőtökpürét és juharszirupot, mindezt keverjük el a kávéval, végezetül adjunk hozzá tejet. Van, aki úgy készíti, hogy a fűszert az őrölt kávéba keveri és azt főzi le kotyogóson.
Emellett megszórhatjuk vele a zabpelyhet, de elkveverhetjük frissen felvert tejszínhabbal is.
Fotó: Pixabay