Cikkek

Burgenland Ausztria legkeletibb régiója, amely Pozsonytól egészen a magyar-szlovén-osztrák határig húzódik. Errefelé igazán tudják, hogyan kell lenyűgözni a vendégeket: a várak és kastélyok övezte utat időnként fürdőzéssel, nagyszerű ételekkel és persze a környéken termő borokkal tehetjük még izgalmasabbá! Gasztrotúra.


Az Esterházy-menü


Burgenland tartomány Ausztria legritkábban lakott régiója. Dombok és kanyargós patakok vidéke, ahol hosszas erdei sétákat és még kiadósabb biciklitúrákat tehetünk, a déli lankákon szinte mindenhol szőlőföldek terülnek el, és nem kell sokat keresgélnünk akkor sem, ha igazán különleges élményt kínáló éttermekben szeretnénk kipihenni a csavargást.

A tartomány székhelye Kismarton (Eisenstadt), ahol természetesen mi is az Esterházy kastélyban kezdtük a napot. A város kellős közepén található palotában megismerhető a köznemesi rangból néhány generáció alatt grófi címig jutó Esterházyak élete. A hercegek és hercegnék pompás lakosztályai mellett az egykori személyzet életébe is betekinthet a látogató. A kastély, napjainkban koncerteknek helyet adó bálterme és 17. századi kápolnája is látogatható – utóbbinak orgonáján Joseph Haydn is rendszeresen játszott.

A szezon kezdetével több új kiállítás is nyílik az ausztriai Esterházy helyszíneken. Március végén Beethowen öt nagy zongoraversenye is felcsendül, áprilisban kamarazenei fesztivál lesz, nyáron pedig a kastélyparkban olyan könnyűzenei előadók is fellépnek, mint Billy Idol, vagy a The Systers of Mercy.



Esterházy kastély


A kastély két, egykori melléképülete közül ez egyikben működik a helyi ízeket bemutató, változatos heti menüt is kínáló Eisenstadt Henrici, a másikban pedig a környék boraiból válogathatunk a Selektion Vinothek Burgenland jóvoltából.


Ínyencparadicsom és kiváló bortúrahelyszín


A burgenlandi konyhaművészet alapvető elemei egytől-egyig ismerősek, hiszen az országhatáron innen is épp ezek az alapanyagok a meghatározók. Egyszerű ízeket érdemes keresni errefelé, szuper lekvárokat, ismerős kolbászokat, de az itthonihoz képest apró változtatásokkal, ahogy becsúsznak a szlovén és az osztrák konyhában használatos alapanyagok. Híres a helyi káposztaleves, fontos a hajdina, a sertés különféle részei, helyi gombákkal készítve, és a krumplis tészta is gyakran felbukkan, leginkább köretként.

Édesvízi halakból is bőven van itt. A burgenlandi harcsa, a pisztráng és ponty is gyakran szerepelnek az étlapokon, no és – ahogy Közép-Európában általában – a halpaprikás helyi verziójáért sem kell hosszasan kutassunk.



Herbert Prickler


Burgenland borai ugyancsak megérnek egy túrát. Készül errefelé száraz fehérbor, aszúsodott szőlőből is dolgoznak, de a Soproni Borvidéken is meghatározó kékfrankosból nő a legtöbb. Ahogy azt Herbert Prickler, a lutzmannsburgi Rotweingut Prickler borászat tulajdonosától megtudtuk, 80 százalékos a kékszőlő aránya a borvidéken.

Ők is kékfrankosból készítik könnyed frizzantéjüket, amely annyira világos, épp hogy rozénak nevezhető. De zweigeltből is lesz náluk légies, „blanc de noir” fehérbor. Persze a kínálatban túlsúlyban vannak a vörösek. Figyelemreméltó az elegánsan pehelysúlyú Zweigelt Classic, izgalmas a barrique hordóban iskolázott Pinot Noir 2023, mégis a legjobban talán a Blaufränkisch Ried Sonnberg 2023 mutatja legszebben a környék karakterét.



Reggeli a Hotel Xylophon éttermében


„Iskola” a határon


A magyar határtól mindössze 1 km-re, Bükfürdőtől 20 km-re, Soprontól pedig 30 km-re helyezkedik el a szintén Lutzmannsburgban található, négycsillagos Hotel Xylophon. A túránkhoz szállást biztosító szálloda a közelmúltban került a magyar gyökerű Accent Hotels tulajdonába, habár szinte a teljes személyzet eddig is Magyarországról érkezett. A 43 szobás komplexum közvetlen átjárást biztosít a Sonnentherme-be, Ausztria egyik legnagyobb élményfürdőjébe, ahol 3000 négyzetméter vízfelület: 24 medence, 18 csúszda és számtalan pihentető szolgáltatás várja a családokat.



A Sonnentherme madártávlatból


A szálloda saját, bel- és kültéri gyermekjátszóval rendelkezik, van saját állatsimogató, a Xylophon Kids Club pedig „szülőmentes övezet”, ahol szakképzett pedagógusok irányítása alatt a gyerekek megismerhetik a művészet és kultúra, a nyelv és irodalom, a mozgás és játék, az állatok és a természet, valamint a kaland és kutatás területeit is. A Kids Clubból csúszda vezet le az étterembe, ahol szintén fókuszba kerülnek a gyerekek: változatos gyerekmenü és friss, saját készítésű bébiételek is megtalálhatóak a kínálatban.

Az Accent Hotels célja, hogy a szálloda magyarországi népszerűsítése révén a Hotel Xylophon a magyar vendégek körében is ismertté váljon, hiszen különleges szolgáltatáskínálata, ideális elhelyezkedése és a magyar személyzet jelenléte tökéletes kombinációt kínál a Magyarországról érkező vendégeknek, bármely burgenlandi élménytúra során.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek