Balogh Szabolcs, a derecskei Almavirág Étterem séfje receptje
2025. február 7.Hozzávalók: 60 dkg liszt
25 dkg vaj
3 tojássárgája
10 dkg cukor
2,5 dl tejföl
Puding Hozzávalók:
200 ml tej
150 ml tejszín
1/2 vaníliarúd
4 db tojássárgája
25 g cukor
20 g keményítő
25 g vaníliáscukor
Madártej Hozzávalók:
3 dl tejszín (31%-os)
7 dl tej (3,6%-os)
10 db tojássárgája
1/2 vaníliarúd
1 tk pudingpor
200 g cukor
Almatöltelék
Hozzávalók:
75 dkg reszelt alma
20-25 dkg cukor
fahéj
citromlé és -héj
A vajat a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, majd a tejföllel és a liszttel tésztává gyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, egyik felét fél centi vastagságúra nyújtjuk, villával megszurkáljuk és 180 fokos tepsiben elősütjük.
Az almatöltelékhez a hozzávalókat jól összefőzzük.
A pudinghoz a tejet, a tejszínt és a vaníliarudat felforraljuk. A többi összetevőt egy kis tejjel csomómentesre keverjük, a forrásban lévő tejet hozzáöntjük és addig kevergetjük, amíg sűrű lesz.
Az elősütött tésztát megkenjük a krémmel, és ráterítjük a kész almatölteléket. A maradék tésztát félcentis vastagságúra nyújtjuk, és 180 fokon előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
A madártejet ugyanúgy készítjük el, ahogy a pudingot.
Tálaláskor édes morzsával és vaníliafagyival turbózzuk, a madártejjel kínáljuk.