Knap Gábor Fotó: Körmendi Imre
2025. január 5.Kamélia Kert , teatermesztés Magyarországon , tea , magyar tea
A kávé forradalma többé-kevésbé Magyarországon is lezajlott, most jöhet a tea – mondja Varga Marianna teanagykövet, az egyetlen hazai teakert tulajdonosa.
A Kamélia Kert és benne a magyar tea a váci Törökhegyen található, olyan környezetben, amely – a Kárpát-medencei viszonyokhoz képest – ideális az ázsiai eredetű növények számára. A magaslatot az egyik oldalról a Duna, másikról a Naszály hegy öleli körbe. A levegő párás, és az egykori szőlőhegy mikroklímájának köszönhetően télen kissé melegebb, nyáron pedig hűvösebb, mint a környék.
A növények mellett apró kóstolóhelyiség várja a látogatókat. Már itt belénk hasít a felismerés: ez a növény összességében semennyire nem hasonlít arra, ahogyan az európai ember gondol a teára. Ezen a kontinensen persze kár lenne keresni Srí Lanka, Kína és India hatalmas ültetvényeit, pedig Törökországban, Hollandiában, Németországban és Portugáliában is működnek már teakertek. Sőt, Nagy-Britanniában szintén, ahol 25 éve ültették el az első cserjéket, és már 150 hektáron termesztik a teanövényt.
![]()
Teacserje a váci Törökhegyen
A teafiltertől a saját cserjéig
Varga Marianna, a Kamélia Kert megálmodója okleveles kertészmérnök és teaszakértő. Tizennyolc éve kezdett teákkal foglalkozni, amikor eladóként vállalt munkát Londonban, egy teákat forgalmazó cégnél. Mondhatjuk, hogy a téma beszippantotta, hiszen angliai tartózkodása során elvégzett szinte minden tanfolyamot, amely a teakultúrához köthető, eladóból pedig hat év alatt menedzserré lépett elő. Hazaköltözése után már nem akarta csupán újra fogyasztóként szemlélni az ébredező magyar teakultúrát, csakhamar workshopokat és tanfolyamokat kezdett szervezni.
![]()
Varga Marianna, a Kamélia Kert megálmodója
„Eleinte senki sem értette, miért kell tanfolyam ahhoz, hogy helyesen használjuk a teafiltert” – mosolyog a kezdeteken, miközben saját termesztésű zöld teáját önti le a megfelelő hőmérsékletű vízzel. A workshopok ma már rendre megtelnek érdeklődőkkel, ahogy a külföldi teatúrák (Anglia, Portugália, vagy jövő tavasszal Georgia) iránt is nagy az érdek ődés. A helyszínen élő teacserjét vehetünk, de rendelhetünk saját blendeket, különleges teákat is.
Háromhetente szüret
„Az, hogy itt létesült egy teakert, a véletlenen múlott – mondja Marianna. – A teákat kínáló honlapomon fent volt, hogy egyébként kertészmérnök vagyok, így talált meg egy holland szakember, aki európai hibridekkel szeretett volna kísérletezni.” A nyolc fajtából nemesített európai hibrid laboratóriumi körülmények között mínusz 15 fokig bírja a hideget, de az ilyesmi mindig a gyakorlatban dől el, szóval győzött a szakmai kíváncsiság, és Marianna egyhetes hollandiai továbbképzése után megérkezett az első ötven magonc Magyarországra. A holland nemesítésű növények szemmel láthatóan jól érzik magukat Vácon, és – csakúgy, mint Indiában – nagyjából háromhetente szüretelhetők róluk a friss hajtások.
![]()
A klímaváltozás sebességéről azonban rengeteget elárul az, hogy mennyivel életerősebbek a Törökországból származó cserjék. Utóbbiakra azért volt szükség, mert az elsőként ültetett növények kibírták ugyan a hűvös magyar teleket, de a forró nyarakon szinte megállt a növekedésük. A klímakutatók pedig ennél még melegebbet jósolnak erre az égövre: az előrejelzések szerint hamarosan nálunk is olyan extrém meleg és aszályos nyarak jönnek, mint a Közel-Keleten. Marianna ezért fordult a török teanövények felé, amelyek jobban érzik magukat a hőségben.
A váci teák hatévesek. Magjaik néhány év múlva lesznek termőképesek. A belőlük nevelt növény lesz várhatóan az, ami igazán a helyi éghajlatra való. A történetnek tehát még épp az elején tartunk, annál is inkább, mert Ázsiában úgy tartják, a cserjék 30–50 éves koruk között adják a legtöbb és legjobb minőségű teát. Szedni csak a frissen hajtott leveleket érdemes, amelyek puhábbak, édesebbek és lédúsabbak. Nem mellesleg azokban koncentrálódnak az ásványi anyagok és a koffein is.
![]()
Így néz ki a tea magja
A magyar teából készülő főzetek – a cserjék fiatalsága miatt – még nagyon lágyak. Fehér, illetve zöld teaként fogyaszthatók, igazi kuriózum pedig a teavirágfőzet, amellyel Ázsiában is csak ritkán lehet találkozni: a szárított virágból készülő teában – ellentétben a többivel – egyáltalán nincs koffein, zamata pedig leginkább a jázminéra hasonlít. „Természetesen édes és a mézre emlékeztet – annyira szerethető, hogy otthon szinte el kell dugni a gyerekek elől, mert ha tehetnék, csak azt innák” – mondja Marianna.
Egy év a teakertben
A Kamélia Kert hivatalos gyakorlati helyszín: egyetemi és főiskolai szakdolgozatok is születtek már a magyar teatermesztésről, de kereskedelmi forgalomba nehéz lenne hozni a váci termékeket, így egyelőre csak azok kóstolhatják a magyar teát, akik részt vesznek Marianna valamely kurzusán. A bevezető tanfolyamok egyébként elsősorban gyakorlati jellegűek, a teakészítés lépéseit mutatják be, hiszen nem mindegy, melyik teát milyen hőfokú vízben, mennyi ideig áztatjuk. A fehér és a zöld teáknál a 80 fokos víz a legjobb, és a körülbelül 2 perces áztatás. Fiatalabb ültetvények teái és a teavirág esetén pedig ez az idő hosszabb.
![]()
Virágtea
Ha az alapokkal már tisztában vagyunk, jöhetnek a világ teáit bemutató, illetve a matchára vagy chaira fókuszáló, tematikus workshopok, esetleg a külföldi teatúrák. És itt még mindig nincs vége, Marianna egyik célkitűzése, hogy teacserjék nevelésére ösztönözze az érdeklődőket. Saját tapasztalatait a Tea a kertemben című könyvében foglalta össze. Ebből kiderül, az év egyes időszakaiban pontosan mit kell tennie annak, aki nekivágna a saját tea nevelésének.
![]()
Magyarország ezen a télen is lélekmelengető programokat kínál. Egy pohár tea mellett merüljön el Ön is a széles élménykínálatban, amelyhez a csodasmagyarorszag.hu oldalon talál tippeket!