Valentin napon, 97 éves korában halt meg Francesco Rivella, akit a Nutella atyjaként emlegetnek. Az immár világszerte ismert mogyorókrémet Michele Ferrero-val közösen fejlesztette az olasz cukrász-vegyész, és egy 19. század legelején kialakult édességet vettek alapul.
Francesco Rivella az egyébként borairól híres Barbarescóban született, végzettsége szerint vegyész volt, és nagyon korán – már huszonéves korában – csatlakozott a Ferrero céghez.
A Nutella első változatát 1951-ben dobták piacra, az alapját egy gianduja nevű édesség adta. A gianduja eredetileg afféle szükségmegoldásként született, miután Napóleon 1806-ban nem engedte, hogy a brit áruk bejussanak a francia ellenőrzés alatt álló európai kikötőkbe. Ez jócskán megnehezítette a kontinens kakaóellátását, csokoládéra viszont szükség volt. A megoldásra egy Michele Prochet nevű torinói csokoládékészítő jött rá: mogyoróval dúsította a csokit, és rudak formájában árulta.
Gianduja egyébként nem csak mogyoróval, hanem egyéb magvakkal is készülhet, és azt mondják, ez ihletett minden csokis-mogyorós, kenhető édességet, így a Nutellát is. A ma is kapható Nutellával Ferreroék 1964-ben álltak elő, miután állítólag évekig tökéletesítették az ízvilágát, Rivella pedig gyakorlatilag körbe utazta a világot a legideálisabb alapanyagok megtalálásának céljából.
Francesco Rivella nyugdíjba vonulása előtt a Nutellán kívül olyan termékek fejlesztésében is részt vett, mint a Kinder, a TicTac és a Ferrero Rocher, időskorában pedig legszívesebben saját gyümölcsöskertjében töltötte az időt.